Büyük Sevr projesi!

Bölgemizde ABD'nin bir yerinden bulaştığı her gelişmenin Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) parçası olduğunu yeri geldikçe vurguluyoruz.

Dün ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın, "Suriye'de federasyon altı bir sistem olsun" dayatmasını irdelemiştik. Sürecin Suriye'nin parçalanmasına doğru gittiğine dikkat çekmiştik.

Bunun sadece Suriye ile sınırlı olmadığı aşikâr!

Bunu tam anlamayanlara Erdoğan anlattı!

Malazgirt zaferinin 954. yıldönümü konuşmasında dedi ki:

"Suriye'deki Kürtlerin de huzurunun, güvenliğinin, esenliğinin teminatı Türkiye'dir. Yönünü Ankara'ya ve Şam'a dönenler kazanacak!"

Ardından ters çevirdi:

"Kılıç kınından çıkarsa kelama ve kaleme yer kalmaz!"

Teminat mektubuyla bağladı:

"Türkler, Araplar, Kürtler birlikte yaşayarak!"

İç-dış bağı da kurdu:

"Terörsüz Türkiye devamında terörsüz bölge..."

İnsanın, "Önce Araplar kendi içinde birlikte yaşasa" diyesi geliyor ama konuyu dağıtmayalım!

***

Hızlanan gündem bizi geçmişe ve geleceğe götürüp getiriyor!

Türkiye'nin önce Ortadoğu'nun bir parçası haline getirilmesi sonra da Ortadoğu gibi parçalı hale getirilmesi yeni bir heves değil!

1980'lerin başında Kenan Evren'in de aklına "eyalet sistemini" sokmuşlardı. Bu yöntemle Türkiye'nin daha iyi yönetileceğini birkaç kez dillendirmeyi denedi. Baktı anlatamayacak, devlet kurumlarına ve millete kabul ettiremeyecek, vazgeçti!

Sonra Özal'ın diline düştü. Ama onun aklı fikri, "Bir koyup üç almakta" idi. 1980'lerin sonunda Irak'ta Saddam rejimini değiştirme işgalleri sırasında, ABD'nin yanında yer alıp payını almaya dönük durmaya çalıştı.

O da başaramadı.

Şimdi Erdoğan geçmişle kıyaslanmayacak yöntemlerle, propaganda araçlarıyla, söylemlerle ilerliyor.

Medya birlikleri zaten hazır. Elde plaka bekliyorlar!

Erdoğan sanki ikinci bir denemenin arifesinde!

Birinci denemesi iktidara gelişindeydi. Özal döneminde devrilemeyen Saddam için Aralık 2002'deki Beyaz Saray kabulünde şöyle dedi:

"Saddam bir diktatördür. Biz bir diktatörle yan yana yaşamak istemiyoruz!"

ABD için bundan iyisi Şam'da kayısı! Sıra Şam'a da gelecekti!