Nüfus çöküşü

Eski Türkiye genç ve dinamik nüfusu ile bilinirdi. Evlenmek, çoluk çocuk yapmak nispeten çok daha kolaydı, sağlık ve eğitim gibi olmazsa olmaz hizmetler ticarileşmemiş, ücretsiz ve nitelikliydi

Oysa son 22 yıldır o memleket o kadar kötü yönetiliyor ki

Bu yüzden de:

Önce hukuk ve adalet çöktü

Sonra demokrasi çöktü

Eğitim ve sağlık sistemi ticarileşti, niteliksiz bir hale geldi resmen çöktü

Ekonomi çöktü

Ve en nihayetinde nüfusumuz da çöküyor

Durum o kadar vahim bir hal aldı ki AKP Genel Başkanı Recep Bey bile bu konuyu gündeme getirip, dillendirmek zorunda kaldı.

Recep Bey, Türkiye'nin nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altında olduğunu belirterek "Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Evlilikler ve doğurganlık hızı azalırken, tek ebeveynli veya parçalanmış ailelerin sayısı günden güne çoğalıyor." Diyerek net bir durum tespiti yaptı!

Durum tespiti yaptı yapmasına ama durumun neden böyle olduğuna dair bir şey söylemedi, işin o tarafına değinmedi, hadi neden böyle olduğunu da ben anlatayım o zaman belki o da okur ve bir faydası olur:

Öncelikle şunu söyleyeyim nüfus çöküşü gerçekten de "varoluşsal bir tehdittir" bu konuda Recep Bey'e katılıyorum, dahası bu tehdidi önleyebilmek için Recep Bey tarafından sık sık dile getirilen "3 çocuk" tavsiyesi de doğru bir stratejidir buna da katılıyorum ve bu söylemi bu güne kadar da hiç eleştirmedim zaten!

Tamam, gençler 3 çocuk yapsın da nasıl yapsın

Gençler işsiz ve daha da kötüsü gelecekten ümitsiz, imkân bulsa yurt dışına gidecek fırsat kovalıyor.

Ayrıca günümüzde evlenmek artık çok ciddi para işi, düğün dernek dedin mi para su gibi akıp gidiyor.

Pekâlâ, ev bark kurmak kolay mı

İnsanlar, hele hele genç insanlar eğer aileden bir varlık kalmadıysa ya da aile destek atmazsa bir ev satın alıp oturmayı hayal dahi edemiyorlar, hatta bırak bir ev satın almayı kiralamak bile artık gençler için uzak bir hayal haline gelmiş bulunuyor.

Hadi şansın yaver gitti ve başını sokacak bir dam altı buldun diyelim evi dayamak döşemek halı kilim serip, yatak döşek, masa sandalye ve beyaz eşya almak için bile bir servet gerekiyor.

Gençlerde bu para var mı

Yok, ne yazık ki

Hadi onu yaptın bunu yaptın başını sokacak bir dam altı buldun, dayadın döşedin diyelim bir evi çekip çevirebilmek için karı koca çalışmak gerek değil mi