Ekonomi hata veriyor!

Türkiye'de ekonominin durumunu nasıl anlıyorsun Hemen dolar fiyatına bakıyorsun. Artmamışsa "ekonomi iyi" sanıyorsun! Bu göstergeyi sen biliyorsun da İktidar bilmiyor mu

Nitekim doları baskılarsan, fiyatının artmamasını sağlarsan, batan şirketleri de haber yaptırmazsan, ekonomi gayet iyi... Baksana dolar kıpırdamıyor, yerinde sayıyor. Harika!

Öncelikle, döviz kurlarının ekonomik performansın tek göstergesi olmadığını vurgulamak gerekiyor. Dolar kuru sabit ya da istikrarlı görünse bile, bu durum ekonominin nefes aldığı anlamına gelmiyor.

Kur kontrolü, yanıltıcı bir refah hissi yaratabilir ve altta yatan sorunları gizleyebilir. İktidar yıllardır buna oynuyor.

Döviz kurlarının yanı sıra, ekonomik performansı etkileyen ve değerlendirmede bulunulması gereken pek çok faktör vardır. Her ne kadar olumsuz tarafları gizlenmeye çalışsa da bir yerden sırıtır.

Örneğin, iç ve dış borç seviyeleri, ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığını belirleyen önemli göstergelerdir. Türkiye yüksek iç ve dış borcu nedeniyle kırılgandır.

Merkez Bankası, gerekir diye döviz biriktirir. Bu paraya rezerv denir. Sağlam bir ekonomi nasıl olur Öncelikle Merkez Bankası'nda borcun kadar dövizin bulunur. O zaman bakacaksın döviz rezervine... Bugünlerde en tartışmalı konu da bu ekonomide...

Net döviz rezervleri geçen yıl çok kötü olan ekonomi ile neredeyse aynı seviyede... Hani düzelme Kur Korumalı Mevduat miktarı azaldı ama faizler de arttı. Birbirlerini götürseler demek ki hâlâ hata var bir yerlerde...

Normal bir ekonomide Merkez Bankası'nın ne kadar döviz rezervi olmalı Eskiler, altı aylık ithalatı karşılasın yeter der... Dünyada tanımlar biraz değişti.