Çiftçiler Avrupanın anasını ağlattı!

Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda gibi ciddi tarımsal-hayvansal üretime sahip ülkelerde, yeni tarım politikalarıyla destek ve sübvansiyonların azaltılması, tarım arazilerinin kısıtlanması, ucuz ithal ürünlere daha çok pazar açılması infiale yol açtı.

Traktörlerle şehirleri işgal eden üreticiler, yolları kapattı, Avrupa Birliği binalarını ablukaya aldı. Nefes aldırmadı.

Sonuçta ne oldu

Mazotta vergi artışı iptal edildi. Tarım ürünü ithalatı sınırlandırıldı. Tarımsal destek artırıldı. Gübreye sübvansiyon getirildi.

Bizde protesto için tarladan şehre gidebilecek mazotu bulan traktör olursa tarlayı sürecek zaten...

Hele gübre... Yatırım için gübre biriktiren var mı bilmiyorum ama altın fiyatlarıyla yarışıyordu, liderliği aldı, altına fark attı.

Verilere göre en yoğun gübre ithalatı Mısır ve Umman'dan yapılıyor. Mısır ve Umman'ın ürettiğini Türkiye neden üretemiyor

Gübre ithalatımızın diğer ülkeleri Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Rusya... Toplamda 1 milyar 240 milyon dolar ödendi yapılan ithalata...

Yapay gübreye ödenen dolarlara bakınca düşünüyor insan... Türkiye'de organik gübre yapacak kaldı mı hayvan

Bari çiftçi kendi gübresini üretmek için bağırsaklarını fazla zorlamasa... Düğümleyip hastane masraflarını artırmasa... Üretim çok olursa oraya da vergi gelir nasıl olsa...

Gıda fiyatları son bir yılda dünyada yüzde 10.40 azalırken, Türkiye'de yüzde 70 arttı. İnsan biraz olsun utanırdı.

Kusura bakmasınlar iyi niyetli olamayacağım... Bu bütçe ve programları stratejik plan diye hazırlayanların gerçek niyeti tarım ve hayvancılığı tamamıyla bitirmek, ülkeyi ithal gıdaya mahkum hale getirmek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen; "Çiftçilerimiz dinlenmeyi hak ediyor. Onlara takdir, teşekkür ve saygı borçlu olduğumuzu düşünüyorum"