Bu harcamaya dağ dayanmaz!

Ekonomi yönetiminde tek emin olduğum konu Mehmet Şimşek'in iyi niyeti... Elinden geleni yapıyor ama işe yaramıyor belli ki...

Göreve gelir gelmez haziran ayında kırtasiye, taşıt alımı-kiralama, taşınmaz alımı-kiralama, tanıtım-temsil ve ağırlama, iletişim-haberleşme gibi harcamalarda tasarruf talimatı içeren genelge yayınladı.

İşin açıkçası kimsenin umurunda olmadı. Kendi çaldı, kendi oynadı. Size rakamlarla anlatayım.

Haziranda genelge yayınlandığında 6 aylık tutarı 346 milyon lira olan haberleşme giderleri temmuz-aralık döneminde 5 misli artarak 2 milyar liraya çıktı.

O güne kadar 37 milyon lira olan temsil-ağırlama harcamaları ise 17 kat artışla 670 milyon liraya ulaştı.

Kırtasiye giderleri 235 milyon liradan 1.6 milyar liraya yükselerek 7 kat arttı.

Esas en medyatik olan söylemi valilere makam araçlarını satıp Togg almalarını istemesiydi. Kimse iplemedi. Taşıt kiralama gideri 213 milyondan 372 milyon liraya yükseldi.

Taşınmaz kiralama giderleri 1.5 milyar liradan 6 milyar liraya...

İstisnasız her harcama kaleminde muazzam artışlar yaşandı.

Nasıl karşılanacak obez devletin giderleri Artıracaklar vergileri...

Nitekim bütçede 2024'te vergi tahsilatının yüzde 85 artarak 8.3 trilyon liraya yükselmesi hedefleniyor. Petrol ve doğalgazdan kesilen ÖTV'de ise yüzde 163 artışla 455 milyar lira gelir bekleniyor.

KDV'nin yüzde 230 artışla 505 milyardan 1.6 trilyon liraya ulaşmasının öngörülmesi, pek çok mal ve hizmetin KDV'sinde seçim sonrası yüklü zamların habercisi...

Bulmuşlar böyle milleti, kuzu kuzu ödeyeceğiz tabii...

Nereye gitti 623 milyar lira

Enteresan bir bütçe oyunu ile karşı karşıyayız.

Resmi rakamlara göre aralıkta bir aylık bütçe açığı 842.5 milyar lira olurken, bu olağanüstü aylık açık 2023'ün yıllık bütçe açığını 1 trilyon 375 milyar liraya yükseltti.

Bu tutar 142.6 milyar liranın 2022 bütçe açığının 9 katı!

Bir zahmet bu konu hakkında açıklama yapılmalı ancak sanki babalarının parası gibi hesap vermek gibi bir uygulamaları yok.

Temmuzda KDV-ÖTV, Kurumlar Vergisi'nde ek artışa, iki kez alınan MTV'ye, yüzde 85 artan vergi tahsilatına rağmen bütçe açığı, öngörülenin 2 katı!

Bu bir rekor ve 2001 krizinden bu yana 22 yılın en ağır bütçe iflası...

Sadece aralık ayında harcanan 623 milyarı lira... Bütçe açığının ikiye katlanmasına neden olan, yasa uyarınca