Elektrikli cihaz kullanırken dikkat!

Şarjda unutulan telefon, süpürge, laptop gibi cihazlar, kontrolsüz kullanma sebebiyle zaman zaman patlama yapabiliyor. Geçtiğimiz günlerde benzer bir olay İzmit'te yaşanmış, prizde unutulan şarjlı süpürge patlamış ve yangın çıkmıştı. Peki bu tür vakalara karşı nasıl önlem almalıyız Her an tehlike altında mıyız Gerçekten korkmalı mıyız İşin uzmanına sorduk

Son zamanlarda prizde unutulduğu için patlama yapan süpürge, telefon, laptop, tablet gibi cihazlara çok sık şahit olmaya başladık. Bu patlamalar sadece maddi hasarlara yol açmakla kalmıyor, can kayıplarına da neden olabiliyor. Bu endişe verici durum da bizi şarjlı cihazları kullanırken ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini sorgulamaya itiyor. Peki, prizde unutulan bu cihazlar neden patlıyor Bu kazaları önlemek için neler yapabiliriz Elektrik Mühendisi Yavuz Sezer, sorunu tüm detaylarıyla anlattı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

AŞIRI YÜKLEME OLUYOR

Şarjlı cihazlar prizdeyken pil hücrelerinin sürekli enerji aldığını söyleyen Sezer, şu bilgileri verdi: "Uzun süre prizde kalmaları halinde bu hücreler, aşırı ısınabilir. Bu aşırı ısınma, pilin kimyasal dengesini bozarak patlamaya yol açabilir. Özellikle kalitesiz veya hasarlı pillerde bu risk daha fazladır. Ayrıca üretim hatalı veya hasarlı piller veya şarj cihazları da patlama riskini artırır. Bu tip piller ve şarj cihazları, normalden daha fazla ısınabilir veya ani voltaj dalgalanmalarına maruz kalabilir. Patlamaya sebep olacak kısa devre oluşumuna da yol açabilirler."

KABLODA YIPRANMA VARSA...

Şarj kablosunda yıpranma veya yırtılma gibi hasarların da patlama riskini tetikleyebildiğini vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: "Bu hasarlar, kabloda kıvılcım oluşmasına ve yangına yol açabilir. Cihazı aşırı şarj etmek veya şarjlıyken kullanmak da patlama riskini artırır. Cihazın pilinin aşırı ısınmasına ve kimyasal dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu sebeple cep telefonu, süpürge gibi cihazlarımızı uzun süre şarjda bırakmamamız gerekmektedir. Ayrıca şarj süresi dolduğunda şarj olmayı kesen ve cihaz içerisindeki bataryanın sürekli şarj olmasını engelleyen yeni nesil süpürge ve cep telefonlarının da kullanımı yaygın hale getirilmelidir."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

RİSKİ NASIL AZALTIRIZ

Cihazları prizden çıkarmayı alışkanlık haline getirin.

Şarj kablosunu herhangi bir nesne tarafından ezilme veya kesilme riskinden uzak tutun.

Uzun süre kullanmayacağınız durumlarda cihazın eğer pili çıkıyorsa çıkartın.

Orijinal olmayan ve garantisiz ürünler kullanmaktan kaçının.

Cihazlarınızı aşırı şarj etmeyin.

Cihazlarınızı aşırı ısınmaktan koruyun.

Kabloda herhangi bir hasar görürseniz prize sokmayın ve hemen değiştirin.

Cihazlarınızı doğrudan güneş ışığı alan veya havalandırmanın yetersiz olduğu yerlerde kullanmayın.

Cihazlarınızı sudan ve nemden uzak tutun.