Gümrük malı yalanıyla vatandaşı soyuyorlar
Dünya markası ürünlerin sahteleri orijinal diye sosyal medyadan açık artırmayla satılıyor. Vatandaşı kandırmak için "ürünlerin barkodları var. Direkt resmi siteye bağlanıyor. İsteyen okutup görebilir" deniyor. Gümrük Müşaviri Hakan Kaya, "Gümrükten dönen ya da ihraç fazlası diye satılan ürünler diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü onlar imha ediliyor. Ayrıca barkod sadece bir yazılım oyunu. Sakın inanmayın" dedi.
Sosyal medya platformu Instagram, son dönemde 'gümrükten dönen mallar' veya 'ihraç fazlası ürünler' adı altında satılan sahte dünya markası ürünlerle dolu. Lacoste, Tommy Hilfiger, Calvin Klein gibi markaların orijinal olduğu iddia edilen ürünleri, göz boyamak için çoğunlukla açık artırma yöntemleriyle binlerce tüketiciye ulaşıyor. Vatandaşlar uygun fiyatlı lüks ürün alma hevesiyle bu ürünlere yoğun ilgi gösterse de, gerçekler oldukça farklı. Uzmanlar, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve tüketicilerin ciddi bir dolandırıcılık ağıyla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
Haberin DevamıİMHA İŞLEMİ YAPILIYOR
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gümrük Müşaviri Hakan Kaya, yolcu beraberinde getirilen ürünler hariç, gümrükten dönen tekstil ürünlerinin, önce marka sahibine bildirildiğini sonra ise markanın imajına zarar vermemesi için imha edildiğini söyledi. Kaya, "Kısaca bu ürünlerin dışarıda satılması veya piyasaya sürülmesi söz konusu değildir" diyerek, 'gümrük malı' veya 'ihraç fazlası' adı altında yapılan satışların tamamen kandırmacadan ibaret olduğunu vurguladı.
BARKOD HİLESİNE DİKKAT
Kaya, satıcıların ürünlerin orijinal olduğunu kanıtlamak için kullandıkları barkod hilesine de dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Ürünlerin barkodları okutulduğunda markanın resmi internet sitelerine yönlendirilse de, bu durum ürünün orijinalliğini kesinlikle kanıtlamıyor, aksine sahtecilerin ne kadar organize çalıştığını gözler önüne seriyor. Bu, sadece dijital bir yönlendirme. Sahtekarlar, bu tür basit yazılımsal manipülasyonlarla tüketicilerin güvenini suistimal etmektedir."
ÇADIRLARA DA KANMAYIN
Haberin DevamıOrijinal ürün barkotunun kopyalanarak taklit ürünlere uygulandığına vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti: "Sahtecilik yapan kişiler ya orijinal bir ürün alıp barkodunu sattıkları her üründe kullanıyorlar ya da barkotları yasal olmayan yöntemlerle temin ediyorlar. Bazı kişiler de sahte ürünleri kendi kurdukları çadırda da satabiliyor. Burada da 'indirim çadırı' diyerek halkın gözü boyanıyor. Bazı taklit ürünler o kadar iyi yapılmış olabiliyor ki markalar kendi ürünlerinden bile ayırt edemiyorlar."
HAPİS CEZASI VAR
Türkiye'deki sahte ve taklit ürün piyasasının boyutu ise dudak uçuklatıyor. Hakan Kaya'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'nin sahte ve taklit ürün piyasasının değeri 17 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu durumun devlete yıllık vergi kaybı ise 7.2 milyar dolar. Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz eden kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.