Girişimciye destek 2 milyon liraya çıktı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Girişimcilik Destek Programı'nda üst limitin 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldığını duyurdu. İlk dönem başvurular için son tarih 28 Haziran 2024 olarak belirlendi. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak.

SÜREÇ BAŞLADI

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye'ye katma değeri yüksek yeni işletmeler kazandırmak amacıyla yıllardır girişimcilik destekleri veriyor. Aynı zamanda nitelikli istihdamın da önünü açan bu destekler her yıl güncelleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Girişimcilik Destek Programı'nda yeni dönemde üst limitin 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldığını duyurdu. Kacır, programa başvuru sürecinin de başladığını ifade etti.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İKİ ANA BAŞLIK

Destek programı 'İş Kurma Desteği' ve 'İş Geliştirme Desteği' olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor. İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

BAŞVURU ŞARTI

İş kurma desteğine, işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvurabiliyor. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabiliyor. Desteklenen sektör listesi kosgeb.gov.trsitetrbaglanti DesteklenenSektor adresinden görülebiliyor. İlk dönem başvurular için son tarih 28 Haziran 2024 olarak belirlendi.

POZİTİF AYRIMCILIK

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1.5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor. Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine de destek sağlanıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

FAİZ VE KOMİSYON YOK

İş geliştirme desteğine de, başvuru tarihi itibarıyla işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvurabiliyor. İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmıyor. Geri ödemeler, 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. Programa başvurular Bakanlığın ve KOSGEB'in Mehmet internet sitesinden yapılabiliyor.