Engelleri aşan bal üretimi

Van'ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak arıcılığa başlayan yüzde 80 engelli 31 yaşındaki Fatih Can, şimdi Türkiye genelinden gelen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

91 KOVANLA BAŞLADI

Azim ve inanç, hiçbir işte engel tanımıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden mezun olan Fatih Can, hemofili hastası olmasına rağmen, 2 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hayata geçirilen 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi' projesine başvurdu. Projesinin kabul edilmesiyle 91 arılı kovan desteği almaya hak kazanan Can, Gevaş ilçesine bağlı Kazanç Mahallesi'nde bal üretmeye başladı.

Haberin Devamı

YILDA 1.5 TON REKOLTE

İlkbaharda zengin floraya sahip yaylalara bıraktığı kovanlardan elde ettiği balı, ildeki müşterilerine satan Can, işlerini büyüterek kovan sayısını da hızla 150'ye çıkardı. Kovanlardan yılda ortalama 1.5 ton bal alan Can, siparişlere yetişebilmek için kovan sayısını daha da artırmanın planlarını yapıyor. Fatih Can, engelli bireylerin üretime katılmasının ve bunun devlet tarafından desteklenmesinin kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

KAPILAR HIZLA AÇILDI

Yıllar önce vücudundaki kanamaların durmaması ve morarmalar nedeniyle götürüldüğü hastanede hemofili teşhisinin konulduğunu belirten Can, "Rahatsızlığımdan dolayı başka işlerde çalışmam zor oluyordu. Yüzde 80 raporum var. Projeden haberim olunca başvurumu yaptım. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri engelim bulunduğu için daha çok yardımcı oldular. Projem kabul edildi. İşimi severek yapıyorum. Doğayla iç içe, temiz havada zaman geçiriyorum" dedi.

ZENGİN BİR FLORA VAR

Can, doğal koşullarda katkısız bal üretip ailesini geçindirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Projem kabul edildikten sonra verilen destekle 91 arılı kovan aldım. Bölgemiz zengin bir floraya sahip. Güzel bir verim elde ediyorum. Kovan sayısını 150'ye çıkardım. İşimi büyütmeyi, kovan sayısını 500'e yükseltmeyi hedefliyorum. Bu yıl 2 ton bal elde etmeyi planlıyorum. Annemle yaşıyorum. Geçimimizi ürettiğim katkısız bal ile sağlıyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bizi sürekli ziyaret ediyor. Her konuda yardımcı oluyorlar."

Haberin Devamı

BAŞARI HİKAYESİ

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise güzel bir başarı hikayesine tanıklık etmeninin sevincini yaşadıklarını dile getirdi. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi kapsamında Van'da 15 gence 1081 arılı kovan ve malzemenin hibe olarak verildiğini aktaran Türkmenoğlu, "Bu gençlerden biri de Fatih Can kardeşimiz. Hikayesini dinledik. Engelli olmasına rağmen üretimin bir halkasını oluşturuyor. Elde ettiği gelirle kentte bir katma değer

TAMAMEN KATKISIZ

Üretim yapan gençlerin rol model olmasını ümit ettiklerine dikkat çeken Türkmenoğlu, "Tüketen değil üreten bir toplum olmak istiyoruz. İl olarak bal üretimde önemli potansiyele sahibiz. Kent genelinde 988 arıcı işletmesi ve 166 bin 937 arılı kovan mevcuttur. Yılda 2 bin ton bal üretiliyor. Türkiye'nin her yerine ilimizin katkısız balı gönderiliyor. Bölgemizde tarımın, hayvancılığın ve arıcılığın daha da gelişmesi için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

GENÇLER LONDRA'DAN YATIRIMLA DÖNDÜLER


TEKNOLOJİ ANA NOKTA

Oyun teknolojileri, temiz enerji ve sürdürülebilirlik çözümleri üzerine çalışan 3 Türk teknoloji girişim firması, Londra Teknoloji Haftası'nda 1 milyon dolar değerinde uluslararası yatırım aldı. Entertech İstanbul Teknokent Genel Müdürü Muhammed Kasapoğlu, "Girişimciler için yeni pazarlara açılma, yatırım alma ve ölçeklenme süreçlerini hızlandırma potansiyeli taşıyan bu platformlar, ekosistem düzeyinde işbirliklerini artırırken yerel programların gelişmesine de katkı sağlıyor" dedi.