'Cep'te güvenlik için 5 hayati kural

Uyurken bile yanınızdan ayırmadığınız cep telefonunuzu satarken ya da tamire verirken içerisindeki kişisel verilerin güvenliğinden emin olmanız gerekiyor. Aksi halde hem başınız büyük derde girebilir hem de tüm maddi varlığınızı hatta itibarınızı bile kaybedebilirsiniz. Bunun için şu 5 basit kuralı uygulamanız yeterli.

Cep telefonunuzu satarken ya da tamire verirken rehberi, fotoğrafları, videoları, özel dosya ve finansal verileri önce yedeklemeyi, sonra silmeyi, daha sonra ise sırasıyla fabrika ayarlarını sıfırlamayı ve SIM ile hafıza kartını çıkartmayı asla unutmayın yoksa başınız her an derde girebilir. Öte yandan telefonunuzun IMEI numarasını bir yere kaydedin. Bu numara, telefonunuz kaybolur veya çalınırsa onu takip etmenize yardımcı olacaktır. Peki bu işlemler nasıl yapılır Gelin tek tek anlatalım.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

YEDEKLEME

Telefonunuz Android ise, ayarlar arama kutusuna 'yedekleme' yazdığınızda 'Google drive', 'Samsung cloud', 'harici depolama' gibi yedekleme seçeneklerini görürsünüz. Bunlardan birini seçerek işlemi başlatabilirsiniz. Telefonunuz iOS yani iPhone ise de yine ayarlardan 'iCloud' menüsüne gidiyorsunuz. Burada 'iCloud Yedekleme' seçeneğini etkinleştirerek, 'Şimdi Yedekle' düğmesine bastığınızda yedekleme işlemi başlar.

GİZLİLİK AYARLARINI TEMİZLEYİN

Cihazınızı satmadan ya da tamire vermeden önce parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik verilerinizi de temizlediğinizden emin olun. Çünkü hırsızlar bu verileri kopyalabilir. Bu verilerin başkalarının eline geçmesi demek telefonunuzdaki tüm bilgilerin çalınmış olması anlamına gelir. Ayrıca biyometrik verileriniz, mobil ödemeler yapmak için kullanılabilir.

FABRİKA AYARLARINI SIFIRLAMA

Bu işlem, telefondaki tüm verileri silme anlamına geliyor. Bunu da ayarlardan yapabilirsiniz. Ayarlardaki arama kutucuğuna 'fabrika' yazmanız yeterli. Hemen 'fabrika ayarları sıfırlama' seçeneği karşınıza çıkacaktır. Bastığınızda ise işlem başlar. Ancak fabrika ayarlarına döndürmek, bazen verilerinizi tamamen kalıcı olarak silmeyebilir. Bunun için güvenilir bir veri silme uygulaması

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

IMEI ÖNEMİ

IMEI, telefonunuzun kimlik numarasıdır. Bu, numara, telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumunda onu izlemenize veya bloke etmenize yardımcı olabilir. Bu numara ayrıca cihazınızın orijinal ya da garanti kapsamında olup olmadığını kontrol etmenizi de sağlar. O nedenle bu numarayı bir yere kaydetmeniz gerek. Numara, Telefonunuzun arama ekranında "06" kodunu tuşladığınızda karşınıza çıkacaktır.