2 ayda yazılım öğren işin hazır

Türkiye'nin 700 bin yazılımcı ihtiyacının hızla kapanabilmesi için 'kodsuz yazılım' akımı başladı. Sadece 2 aylık eğitimlerle web sitesi, mobil uygulama, blok zinciri tabanlı uygulamalar ve ödeme yöntemleri gibi en temel ihtiyaçlar A'dan Z'ye öğreniliyor. Sertifikasını alanlar hızla işe yerleştiriliyor.

Türkiye'de mevcutyazılımcı sayısı 150 bin. Uzmanlara göre en az 700 bin yazılımcıya daha ihtiyaç var. Bu açığın hızla kapanması ve kalifiye eleman sorununu aşmak adına 'kodsuz yazılım' akımı başladı. Bu sistem, herhangi bir kod yazmadan önceden hazırlanmış modüller, şablonlar ve araçlar ile web sitesi, mobil uygulama, blok zinciri tabanlı uygulamalar ve ödeme yöntemleri, yeni pazarlama araçları gibi yazılımlar geliştirmeye olanak tanıyor. Kısaca en temel yazılımsal ihtiyaçlar kodlama yapılmadan öğrenilip tasarlanabiliyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BÜYÜK TASARRUF

Özellikle ekonominin lokomotifi olan KOBİ'ler, esnaflar ve girişimcilerin ana ihtiyacını topyekün karşılayabilen kodsuz yazılımlar sayesinde maliyetten büyük tasarruf elde edilebiliyor. Kodsuz yazılım eğitimleri ise sadece 2 ay sürüyor. Bu süreçte öğrencilere veri kayıt formları, görsel raporlamalar, iş akışları, zamanlanmış görevler ve çıktı tasarımları hazırlama yetenekleri de kazandırılıyor. Mevcut durumda yeni geliştirilen uygulamaların yarısından çoğu kodsuz platformlar kullanılarak oluşturuluyor.

YENİ MESLEKLER

Uzmanlara göre kodsuz yazılımın yaygınlaşması, 'kodsuz uygulama geliştiricileri', 'kodsuz çözüm mimarı' 'kodsuz otomasyon uzmanı', 'kodsuz oyun geliştirici', 'kodsuz finansal araçlar uzmanı' 'kodsuz müşteri deneyim uzmanı', 'kodsuz yapay zeka uygulama geliştirici' ve 'kodsuz prototip tasarımcısı' gibi yeni mesleklerin de ortaya çıkmasına neden olacak. Bu mesleklerin yanı sıra, kodsuz yazılımın farklı sektörlerde de kullanımı yaygınlaştıkça, sektöre özel uzmanlık alanları da gelişecek.

İSTEĞE GÖRE TASARIM

Kodsuz yazılımın önde gelen platformlarından Xpoda Akademi CEO'su Şenol Balo, perakendeden sağlığa, hizmet sektöründen lojistiğe kadar hemen her sektörün günlük iş döngüsünün kodsuz yazılımlarla yapılabildiğini anlattı. Balo, "Bugün 2 aylık kodsuz yazılım eğitimi almış bir kişi 8 yıl eğitim almış birisi kadar yazılım bilmese bile, onun geliştirebildiği yazılımları isteğe göre farklı bir şekilde tasarlayabiliyor. Zaten yeni ekosistemde yazılımın altyapısına efor harcamak değil, yazılımı geliştirmek önemli hale geldi" dedi.