Penaltı ve kornere evet ama 2. sarı kartlara müdahale tartışılır
Şampiyon Chelsea'nin teknik direktörü Maresca başta olmak üzere Klopp, Guardiola gibi üst düzey isimlerin maç takvimi, atmosfer, seyircisizlik, iklim gibi nedenlerle eleştirdiği FİFA Dünya Kulüpler Kupası'nı geride bıraktık.
Oyun kuralları açısından 2025-26 sezonunun ilkleri yaşandı. Ulsan-Mamelodi Sundowns maçında Afrika temsilcisinin kalecisi Ronwen Williams topu 8 saniyeden fazla elinde tutunca Fransız hakem Turpin, yeni uygulama kapsamında ilk korneri verme şerefine nail oldu.
8 SANİYEYE DİKKAT
Oyun kurallarında önceki yıllardaki kadar sancılı ve radikal değişiklik yok. Çoklu itirazı ve çirkin görüntüyü yok etme adına sadece kaptanlar hakemle iletişimde olacak, diğer oyuncular 4 metre uzakta duracaklar. Hakem atışında birkaç rütuş yapıldı. VAR müdahalesi sonrası hakemlerin kararı anons etmeleri, federasyonların keyfine bırakıldı. En renklisi, kalecilerin zaman çalmasını korner cezasıyla engelleme. Sözde 6 saniye kuralı vardı lakin Avrupa'nın 5 büyük ligi ve Süper Lig'de ortalama 12 saniyelere uzanıyor, hakemler ses etmiyordu. Hatta Aston Villa kalecisi Martinez'in topu 25 saniye tuttuğunu sosyal medyada paylaştığım görüntüleri dahi yaşandı. Artık 8 saniyeyi geçerse rakip takım lehine korner verilecek. Hakemler bu sürenin son 5 saniyesini eli havada sayacak.
Haberin DevamıVAR, İKİNCİ SARI KARTLARA KARIŞMALI MI
Kulüpler Dünya Kupası'nda ilk kez uygulanan kurallarla başlayan yazımıza İFAB'ın penaltı ve VAR uygumalarında yapmayı planladığı radikal değişikliklerle devam edelim... Mevcut VAR uygulamasına en büyük eleştiri, 2. sarı kartlara müdahale edememesi noktasında geliyor. Protokol gereği karışamadığından bariz hatalı 2. sarı kartlar nedeniyle takım eksiliyor. Hem maçın adil yönetimine, hem seyir zevkine, hem de maçın teknik taktik gidişatına fazlasıyla etkiliyor. VAR'ın 2. sarı kartlara karışması en büyük beklenti olsa da, 12. Kural'da belirtilen faul ve fena hareketler kavramı hakemin yorumuna bağlı değişkenler. Elbette bariz hatalı çıkan kartları belirtmiyorum. Rakibinin ayağına basmadığı halde hakemin görüş açısından basmış gibi gözüken bir oyuncunun atılmaması adına faydası olacağı aşikar. Lakin bir oyuncu basit bir faul sonucunda dahi sarı kart görebilir. Çünkü oyuncunun o dakikaya kadar olan süreçte devamlılık arz eden ihlalleri yaşanmış olabilir ve hakemin kanaatine göre artık sınırı aşmıştır, ilk basit faulünde kart görebilir. Bunun gibi hakemin yorumuna dayalı örnekler tartışmaları büyütebilir. Sonuç olarak öznel bir karardır.
Haberin DevamıGözden KaçmasınBeşiktaş Başkanı Serdal Adalı'dan Gedson ve transfer açıklaması: Benim oyuncum zaten!Haberi görüntüleKORNER VE AUT HATALARINA MÜDAHALE ETMELİ
Hakem ve yardımcı hakemlerin doğal olarak hata yapabildiği pozisyonların başında korner ve autlar geliyor. Aynı hava topuna yükselen oyunculardan veya kale çizgisine yakın ayak temaslarında hatalı korner ya da aut kararı çıkabiliyor. Korner demek, VAR müdahalesine, gol ve penaltı gibi skora tesire edecek sonuçlara gebe bir vuruş anlamına geliyor. Ne aut olması gereken bir pozisyon nedeniyle savunan takım gol yemiş olur, ne de atağını kornerle sürdürmek isteyen takım gol şansından mahrum kalmış olur. Olası 2. sarı kart müdahalesindeki gibi subjektiflik de barındırmıyor. Faydalı olabilir.
PENALTIDA SAVUNAN TAKIM KORUNMALI
Haberin Devamı90 dakikalık normal süre içerisinde de seri penaltılardaki yöntemin uygulanması düşünülüyor. Kalecinin kurtarıp oyun alanına dönen bir penaltı sonrasında oyunun durması ve autla başlaması üzerinde tartışılıyor. Keza direkten dönüp oyun alanına gelen top için de benzeri tartışmalar mevcut. Ayrıca diğer oyuncuların çizgiyi ihlal kargaşası da bu sayede bitebilir. Açıkçası sıcak bakıyorum. Hücum eden takım lehine kaleye 11 metre mesafeden büyük bir gol fırsatı tanınıyor. Kaleciden dönen topu hücumcuların tekrar tamamlamasıyla, zoru başaran kaleciye ikinci bir ceza verilmiş gibi oluyor. Bu yaklaşımı oyunun ruhuna aykırı bulanlar için ise en azından penaltı vuruşunu yapan oyuncunun, kaleciden dönen topa vuruş hakkı olmaması da düşünülebilir.