Yeni yıl kararları

İngilizlerin bir geleneği var. "New Year's resolution" diyorlar. Türkçesi "Yeni Yıl Kararı". Özeti şu: İnsanların yaşamlarındaki iyi alışkanlık ya da uygulamaları devam ettirmeye, geliştirmeye; istemedikleri ya da rahatsız oldukları özellik, davranış veya alışkanlıkları ise değiştirmeye karar vermeleri. Bunun için de yeni yılın ilk gününü milat kabul etmeleri

Aslında sadece İngilizlere ait, onlarla sınırlı bir gelenek değil bu. Ama onlarda daha yaygın. Mevzu yeni yılda yeni bir başlangıç yapma arzusu. Kendine hedefler koyup onlara ulaşmak için karar almak.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Benim de var yeni yıl kararlarım. Mesela 2024'te aile üyeleri dışında kimseye 'katlanmak' istemiyorum. Tolerans tek taraflı olmamalı. İlişkide hep bir tarafın anlayış göstermesi adil değil çünkü. Bazı insanlar için şöyle bir konfor alanı yaratılıyor. "O öyledir" diye bir kalıp var. "O öyledir, onu öyle kabul etmek lâzım". E, o öyleyse ben de böyleyim deme hakkımız yok mu bizim Onu öyle kabul edeceksek beni de böyle kabul edin diyemez miyiz Neden sadece birileri olduğu gibi kabul edilmeli Birilerine karşı sonsuz tolerans gösterilirken, aynı anlayış bazılarından neden esirgenir Özetle Birlikteyken gerildiğim, yorulduğum, stres yüklendiğim, kendimi rahat hissetmediğim kimseyle mecburi durumlar dışında vakit geçirmek istemiyorum artık.

2024'te artık daha fazla "Hayır" diyeceğim. Benden bir şey istendiğinde o talebi geri çevirmeyi pek becerebilen bir insan değilim. Fazla "Hayır" diyemem yani. Yeni sene kararlarımdan biri de bu konuda. Gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek, onların taleplerini yerine getirmek için yine elimden geleni yapacağım ama hayatta sadece istemeyi bilen, sürekli talepte bulunan insanlara daha çok "Hayır" diyeceğim bundan sonra. En azından deneyeceğim.