Sosyal medya ve dolandırıcılık

İnternet çağındayız. Sosyal medya ve oyun platformları hayatımızın parçaları. En çok da çocuklar, ergenler ve gençlerin. Bir de 60 yaş üstü 'gönlü genç'lerin Dünyanın farklı coğrafyalarından değişik yemek tariflerinden, giysi katlama tekniklerine kadar yüz milyonlarca içerik çıkıyor herkesin karşısına. Bu içeriklerin bazıları eğlenceli ve bilgilendirici. Bazıları ise yanıltıcı, zararlı, hatta tehlikeli. İşte bu yüzden, 20 yaş altı ve 60 yaş üstü bireylerin interneti ve özellikle de sosyal medya platformlarını kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Dikkat listesi ana hatlarıyla şöyle:

Haberin Devamı

Okunan ya da izlenenlerin kaynağının güvenilir ve doğrulanmış olması. Eğitim kurumları, uzman kişilerin hesapları, resmi kurumların siteleri ve bilimsel yayınlar gibi.

Tanımadığınız kişilerden, bilmediğiniz kaynaklardan gelen bilgilere karşı şüpheci davranmak şart.

Kısa mesaj, elektronik posta ya da sosyal medya direkt mesajlarından gelen kaynağı belirsiz linklere tıklamamak çok önemli. Dolandırıcılık, hesap ele geçirme ya da en masumu, cihazlarınıza virüs bulaşması bu yollarla oluyor çünkü.

Sosyal medya platformlarında dolaşan haber ve bilgilerin çoğu yanlış veya abartılı oluyor. Bunlara peşinen inanmak sizi yanıltacaktır.

Bilgilendiren, öğretici içerikler genellikle nesnel oluyor. Okuduklarınız ya da izlediklerinizde dil ve üslubun tarafsız olup olmadığını sorgulayın lütfen.

'Sabun köpüğü' tabir edilen, eğlendirici içeriklerde gerçeklik payı pek aramayın.

Bir de açık ya da gizli reklamlar var. Ürün ya da hizmet tanıtmak amacıyla hazırlanan bu tür içeriklerde abartı ve yanıltıcı unsurların çok fazla olduğunu unutmayın.

Bazı içeriklerin de belli görüş veya ideolojileri yaymak amacıyla üretildiğini fark edin. Propaganda maksatlı bu içerikler yanlı, hatta tek taraflıdır. Ona dikkat edin lütfen.

Yazılan ya da dile getirilen iddiaları ispatlayacak veriler, kanıtlar var mı; bunu mutlaka sorgulamak gerek. Çocuklar ve ergenleri, kanıtı olmayan iddialara inanmamaları konusunda uyarmak büyüklere düşüyor. En büyüklere de bu noktayı hatırlatmak gerekiyor.

Haberin Devamı