Sanatla iyileşmek
'Sanat psikoterapileri' diye bir kavramı duydunuz mu daha önce Duymadıysanız, buyurun...
Sanat Psikoterapileri Derneği'nin (SPD) duyurusundaki şu bölüm mevzuyu özetliyor: "Dünyayı duyularımızla algılayarak var oluyoruz. Savaş sonrası yıkımlar, ölümler, doğal afetler, çevre kirliliği, ihmal, politik ve ekonomik ortam, toplum ve canlılar için yaşanması güç bir dünya oluşturuyor. Sanatın onarıcı ve bütünleştirici gücünü araç edinmiş uzmanlar olarak, sanatçının sanatıyla ilişkisindeki gibi dünyayla ilişkisinde yaşadıklarına ve tanık olduklarına hassasiyet göstermesini ortak derdimiz olarak görüyoruz. Duyarlı olabilirsek hem kendimiz hem etrafımızda olup bitenlerle yapıcı ve kapsayıcı bir ilişki içine girebileceğimizi düşünüyoruz. Bu sebeple, siz davetlilerimizi ve üyelerimizi 'Yaşamın Farklı Karelerinde Duyarlılık' teması üzerine ve bu temayla ortaya çıkan sanat ve sanat terapisi ışığında düşünmeye davet ediyoruz."
Haberin Devamı15-23 Mart, Türkiye'de Sanat Psikoterapileri Haftası. SPD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Akbulut'a, ne yapacaklarını ve bunun bizim gibi insanlara ne vereceğini sordum. İşte yanıtları:
Sanat psikoterapisi, danışanın hastanın, sorunlarını sanat yoluyla fark ederek onun iç dünyasını ifade etmesine, duygusal deneyimlerini keşfetmesine ve kişisel gelişimini desteklemesine yardımcı olan bir terapi biçimi.
Sanat aracılığıyla farkındalık geliştirmeyi, iyileşmeyi ve içgörü kazanmayı hedefleyen sanat psikoterapisi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaşmaya devam ediyor.
Sanat Psikoterapileri Haftası, tam da bu yönüyle sanat psikoterapi türlerini, formlarını geniş kitlelere eriştirme işlevini yerine getiriyor.
SPD olarak organize ettiğimiz buluşmalarda farklı yaş ve popülasyonlardaki katılımcılar; resim, seramik, drama, şiir, sinema, dans gibi sanat formları aracılığıyla içsel dünyalarına bir yolculuk yapıyorlar.
Bugüne dek hafta kapsamında yüzlerce atölye çalışması yapıldı ve bunlarda bir araya gelen binlerce katılımcı, sanat aracılığıyla terapötik bir yolculuk yaşadı.