Kahve
Zincir kahvecilerden birine gittim geçenlerde. Ankara'da Sade Türk kahvesi sipariş ettim kasadaki çalışana. "Single mı olsun, double mı" diye sordu genç barista. "Tek mi, duble mi" yani. Şaşkınlık içinde sordum: - Türk kahvesinin singılı, dabılı mı olur Karşımdaki kafe personeli de benim şaşırmama şaşırdı: - Tabii ki var beyefendi. - Hayır yani Yapılırsa tabii olur da. Espressoda alışığız bu soruya ama Türk kahvesinde de mi - Çok var dabıl içen. - Türk kahvesini mi - Evet. Dabıl isteyen çok var. - Peki. Ne diyeyim. Benimki normal. Bildiğimiz Türk kahvesi. Sade. - Singıl yani. - !!! Singıl evet. Tek yani. Normal yani. Türk kahvesi. Bildiğimiz fincanında.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıTürk kahvesinin düştüğü duruma ayrı üzüldüm; 'tek' yerine 'singıl', 'duble' yerine 'dabıl' denmesine ayrı. Garip bir dönem yaşıyoruz. Ya da bizim jenerasyona garip geliyor belki de. Sadece Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropollerde değil, Türkiye'nin hemen her kentinde çok sayıda 'kahveci' açılıyor son zamanlarda. Pıtrak gibi derler ya, tam öyle. Bir tarafta yerli-yabancı zincir kahveciler; diğer yanda küçük, Fransız ya da İtalyan tarzı sokak arası kahvecileri. Bazılarının da adı İngilizce ya da Fransızca ama aslında yerli
Ankara'da bu işi senelerdir yapan bir dostumu aradım. Tamer Hiçyılmaz, 10 seneden fazladır butik bir kafe işletiyor Kavaklıdere'de. Hep aynı kalitede. Ürünler de müşteri kitlesi de Tamer anlattı bu 'kafe' enflasyonunun sebeplerini:
Önce şunu söylemem lâzım. Evet çok sayıda küçüklü-büyüklü kafe açılıyor ama bunların bayağı bir kısmı da kısa süre içinde kapanıyor. Yani küçük bir kahve makinesi alıp bu işi yaparım diye düşünenler maalesef zarar edip dükkana kilit vurmak zorunda kalıyor.
Kafelerin çoğu kablosuz internet paylaştığı için özellikle gençler ve öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Bir kahveyle uzun süre oturuyor bu kesim.