Çikolata kisti hiç tatlı değil!

Başlığı "Çikolata Kisti Hastalığı çikolata gibi tatlı değildir" sloganından aldım. Bugünkü konumuza dair bir de şu slogan var: "Âdet sancısı âdetten değildir."

ENDOMETRİOZİS

Bırakın biz erkekleri, kadınların bile çoğunun haberdar olmadığı bir hastalık; Endometriozis. Türkiye'de 'Çikolata Kisti Hastalığı' olarak da adlandırılıyor. (Neden çikolata, birazdan aktaracağım) En basit tanımıyla; rahim iç zarının, rahim dışında bir yerde yerleşmesiyle oluşan hastalığa hekimler kısaca "Endo" da diyor. Ve mart, Endo farkındalık ayı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Detayları Prof. Dr. Turgut Var'dan aldım. Ankara'nın tanınmış kadın doğum uzmanlarından olan Prof. Var, aynı zamanda İstanbul merkezli Endometriozis ve Adenomyozis Derneği'nin yönetim kurulu üyesi. Dernek, Endo'nun kronik hastalık olarak kabul edilmesi ve mart aylarında kamu spotları yayınlanması için çaba sarf ediyor.

10 KADINDAN 1'İNDE VAR

İşte Turgut Var'ın ağzından Endometriozis. Halk arasındaki adıyla Çikolata Kisti Hastalığı

Östrojen bağımlı, ilerleyici ve tekrarlayıcı bir hastalık bu. Rahim iç zarının bulunması gerektiği yerden farklı organlarda olması. Adet kanıyla tüpten geçerek, en sık yumurtalıklara gidiyor ve 'çikolata kisti' yapıyor. Karın zarına, rahmi tutan bağlara, hatta bağırsaklara, mesaneye, diyaframa gidebiliyor. Buralarda da lezyona sebep oluyor.

Çikolata kisti denmesinin sebebi, kistin, erimiş çikolata renk ve kıvamında olması. Yoğun akışkan bir yapı.

Genç kızların âdet görmeye başlamalarından itibaren görülebiliyor. En çok üreme çağında rastlıyoruz ama son dönemde menopozda dahi görülen bazı vakalar var.

Dünyada, aralarında Marilyn Monroe, Hillary Clinton, Susan Sarandon, Whoopie Goldberg gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 176 milyon Endo hastası kadın var. Dünyada her 10 kadından birinde görülüyor.

Bu hastalık kadınlarda; sancılı âdete, cinsel ilişki sırasında acıya, büyük tuvaletini yaparken ağrıya sebep oluyor. Ve en önemlisi tedavi edilmezse 'kısırlık' yapıyor. Kısırlık tedavisine gelen hastaların yüzde 25'inde (her 4 kadından biri) bu hastalığa rastlıyoruz.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Bunlar dışında akıntı gibi dışa vuran bir belirti olmadığından ve farkındalık da olmayınca, tanıda 7-10 yıllık bir gecikme söz konusu. Haberi olmadan yıllarca bu hastalıkla yaşayan çok insan var. Bu hastalığın tespiti için bir kan testi yok. Öncelikle şüphelenmek lazım.