Berlin Filarmoni'de çalan ilk Türk

Lafa gelince hepimiz "Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli insanlara hak ettikleri değeri vermiyoruz" türünden cümleler kurarız ya Hadi buyurun o zaman. Türkiye'nin dünya çapındaki sanatçılarından biri o. Ülkemizin gurur kaynaklarından. Keman virtüözü Ethem Emre Tamer'den söz ediyorum. Kardeşi ve kendisi gibi çok başarılı bir kemancı olan Ebru Tamer ile birlikte üç hafta önce (22 Ocak 2024) Ankara'da nefis bir 'barok müzik' konseri veren sanatçının öyle dolu bir CV'si var ki, bu köşeye sığacak gibi değil. O yüzden sadece en önemli başlıkları aktaracağım.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

PARLAK BiR KARiYER

1980 yılında başladığı Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 1990'da birincilikle mezun oldu. 1988'de Almanya'da Spohr Akademisi'nde Master Class diploması aldı. 1989 yılında Bilkent Üniversitesi'nde Prof. Suna Kan ile çalıştı. 1990 yılında Almanya'dan aldığı DAAD bursuyla, öğrenimini Berlin Yüksek Müzik Okulu'nda dünyaca ünlü kemancılarla sürdürdü. 1992-96 yılları arasında Berlin'de, Şef V. Ashkenazy yönetimindeki Almanya Senfoni Orkestrası'nda, dünyanın en iyileriyle aynı sahneyi paylaştı. G Emre Tamer, 1995-96 yıllarında bir 'ilk'e imza attı. Dünyanın en prestijli orkestralarından biri olan Berlin Filarmoni'de çalan ilk Türk sanatçı oldu. Burada Şef Claudio Abbado yönetiminde dünyaca ünlü isimlerle çalıştı. Aynı dönemde (1993-96) Berlin Yüksek Müzik Okulu Keman Bölümü'nü 'Pekiyi' dereceyle bitirip mastırını tamamladı. G 1996'dan bu yana Almanya'nın Darmstadt şehrinde yaşıyor. Devlet Orkestrası'nda görev yapıyor ve kendi kurduğu 'Darmstadt Barok Solistleri' adlı orkestrayı yönetiyor. Türkiye'nin önde gelen orkestralarında da 'Barok' konserler vermeye devam ediyor.

ÇOCUKLUKTAKi HEYECANLA

Ve soru-cevaplar Ben sordum, Emre Tamer dün, bugün ve yarına dair şunları anlattı:

34 yıldır Almanya'dayım. Başlarda, sanatımı istediğim ölçüde memleketimde yaşayamamayı bir eksiklik olarak görüyordum. Böyle bir özlemim vardı doğrusu. Bu özlemi şimdi yıllardır biriktirdiklerimle gideriyorum. Türkiye'deki etkinliklerim son yıllarda arttı, daha da artmasını hedefliyorum.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Bilgi ve deneyimin sonu yok. Ne kadar çok şey bilirsem, bunları ülkemin müzik hayatında gelecek nesillerle o derece paylaşabilirim diye düşünüyorum. Bunu hayata geçiriyorum şimdilerde.