Ahbap soruşturması: İyi niyet, muhasebe kaydı değildir

Bir haftadır Ahbap ve Haluk Levent ile ilgili soruşturmayı konuşuyoruz.

Bilgi kirliliği olmaması adına konuyla ilgili bir toparlama yapmak gerek.

Ortaya çıkan şeyler gerçekten Ahbap'a güvenen, yardım yapan insanların üzülmesine neden oluyor.

Fakat ortada milyarlarca liralık işlem var. Başkalarına ait banka hesapları var. Şahsi borçlar için kullanılan kurumsal çekler var. Borsa işlemleri var. Yüzlerce tapu hareketi var. Kaynağı ve amacı açıklanmayı bekleyen milyonlarca dolar var.

Haluk Levent, Emniyet ifadesinde kendi adına banka hesabı kullanmadığını söylüyor.

Peki, kimin hesaplarını kullanıyor

Yeliz Kaya'nın, Alper elik'in, Zafer Yay'ın, Emrah Gödeliner'in hesaplarını...

Bunu iddia makamı söylemiyor. Haluk Levent bizzat kabul ediyor.

Konserlerden kazandığı paraların Yeliz Kaya'nın hesaplarına yatırıldığını, bu hesapları kendisinin yönettiğini ve paraları kendisinin kullandığını anlatıyor.

Haluk Levent yalnızca başkalarının banka hesaplarını kullandığını kabul etmiyor. Ahbap İktisadi İşletmesi'ne ait çekleri kişisel borçlarında teminat olarak kullandığını da söylüyor.

Kendi ifadesiyle:

"Ahbap çeklerini ve senetlerini kimi yerlerde teminat olarak kullandım."

Ardından ekliyor:

"Bunun adına usulsüzlük diyebilirsiniz ama yolsuzluk diyemezsiniz."

Hayır! Burada bir duralım.

Bir yardım kuruluşunun ya da ona bağlı iktisadi işletmenin çekini kişisel borcunuz için teminat gösteriyorsanız şu soruların tamamını cevaplamak zorundasınız:

Hangi çekleri kullandınız

Bu çeklerin tutarı neydi

Kime verdiniz

Karşılığında hangi borcu aldınız

Yönetim kurulu bu işlemleri biliyor muydu

ekler ödendi mi

Karşılıksız kalan çek oldu mu

Ahbap veya iktisadi işletme zarara uğradı mı

"Sonradan yerine koyacaktım" demek, başkasına ait mal varlığını kullanma yetkisi vermez.

Kamu yararı iddiasıyla toplanan parayı ve oluşturulan kurumsal itibarı kişisel borçların teminatına dönüştüremezsiniz.

İyi niyet, muhasebe kaydı değildir. Güven, dekont değildir. Şöhret ise hiçbir zaman ibra belgesi olmamıştır.

Gelelim milyarlara ve izaha muhtaç ilişkilere...

Dosyadaki kayıtlara göre Alper elik'in 2020-2024 yılları arasındaki hesap hareketliliği yaklaşık 1.5 milyar lira. Zafer Yay'ın yaklaşık 3 milyar lira. Emrah Gödeliner'in yaklaşık 2 milyar lira.

Yeliz Kaya'nın hesap hareketliliğinin ise 2024'te 5 milyar, 2025'te 10 milyar, 2026'nın ilk bölümünde 4 milyar liranın üzerinde olduğu ileri sürülüyor.

Söz konusu hareketlilik çok büyük.

Bu paralar nereden gelmiş

Mesela Esin Önder ağlayan isimli kişiden gelmiş. Önce 8 milyon, sonra 10 milyon, parça parça da 70 milyon dolar vermiş.

Akıl almaz para değil mi Defalarca verilmiş. Karşılığında da en nihayetinde 67- 69 daire alınmış. Haluk Levent'in daireleri yurt yapacağız diye Başaran Holding adlı firmadan aldığı iddia edildi. Başaran Holding'in suç duyurusuna göre değeri 60 milyon dolar. Esin Önder ağlayan ise ekspertiz yaptırmış, değerinin 35 milyon dolar olduğunu tespit ettirmiş.

Esin Önder ağlayan ne iş yapıyor ki bu kadar para verebiliyor, değil mi

Globus AŞ ve Kanat Savunma San. adlı firmaların sahibi kendisi.

Başka kimlerden gelmiş bu paralar

Arca Savunma ve sahibi İsmail Terlemez'den. 70 milyon Türk Lirası gelmiş. Bu ismi biz yine savunma sanayisi soruşturmasından hatırlıyoruz.

Başka,