Her Ramazan fiyatları şişirenler bizden değildir!

Her Ramazan ayında aynı şeyleri yaşıyoruz. Her ne kadar "laik" dense de halkının yüzde 90'dan fazlası Müslüman olan bir ülkede, Ramazan ayı demek, beklenenin aksine, gıda ve et fiyatlarında astronomik artış demek. Bu yıllardır böyle

Her şeyde onları örnek alıyoruz ya; Hıristiyan batılı ülkelerde Noel, Paskalya gibi dini günlerde alışveriş merkezleri ve marketler bütün ürünlerde indirime gidiyor. Hem de bizimkilerin yaptığı gibi etiketin üstüne yüksek bir rakam yazıp ondan fiyat düşürmüş gibi yapmıyorlar.

Gerçekten dini günleri öncesinde fiyatlar neyse onun üzerinden indirim yapıyorlar. İnsanlar da önemli dini günleri ve bayramları öncesinde gönül rahatlığıyla gidip alışverişlerini yapıyorlar, huzur içinde evlerine dönüp bayram hazırlıklarına başlıyorlar.

Peki bizde ne oluyor

Ramazan öncesi çarşıya pazara çıkan dar gelirli Ayşe teyzemiz, Fatma ablamız fiyatları görünce şoktan şoka giriyor. Her Ramazan öncesi fiyatların nasıl böyle fırladığına anlam veremiyor. Evden çıkarken birkaç kilo et alacaksa, onda birine, beşte birine razı oluyor. Etin en ucuz yerlerinden almaya çalışıyor Ramazan öncesi olduğu için diğer gıda ürünlerinin de yanına yaklaşamıyor. Sonuçta hayal kırıklığı ve moral bozukluğu içinde yutkuna yutkuna evine dönüyor. Evde de günlerce sofralarına kan doğrayanlara buğzediyorlar, Allah'a havale ediyorlar. Ramazana gönül kırıklığı içinde giriyorlar. Bayram da doğal olarak bayram gibi olmuyor. Sonra herkes "Nerede o eski bayramlar" muhabbeti yapıyor

Bu, ellisini çoktan devirmiş biri olarak bildim bileli böyle. Bu işte bir iş var ama kimse ne olduğunu bilmiyor. Herkes "spekülatörlere", aç gözlü zincir market sahiplerine saydırıyor Sorunun çözümü bir türlü bulunamıyor.

Yeni Akit'te yayınlanan haberde, bu işin tam içindeki bir isim olarak et fiyatlarındaki artışla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal da et fiyatlarındaki artışa anlam veremeyenlerden.

Veysel Günal, et fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklamasında, "Son zamanlarda 1-2 ay içinde, ete ne olduysa birden zamlar art arda geldi. Karkas 260 liraya alırken 290 oldu. 310 oldu, şu anda 325 bandına geldi. En çok zam gelen ürün kuzu oldu. Aldı başını gidiyor. Kuzu oldu 450 lira. Kasaplar 550'ye satacak. Alan haklı, satan haklı. Peki vatandaş nasıl yiyecek Yazıktır, günahtır. Bu vatandaşın üzerinden ellerini çeksinler. 3-5 tane firma spekülasyon yapıyor. Kesmeyin, dana 300 olacak, 320 olacak. Bugün et 500 liraya dayandı. Et ve kuzu şu anda yarışıyor. Çok şükür tavuk aynı fiyatta durdu. Bir de tavuk tırmanırsa vatandaşa günah. 330 liraya aldığın karkas sana 460-470 liraya mal oluyor. Peki neyi öngörüyoruz Biz istiyoruz ki taban düşsün, vatandaşımız et yesin. Sayın Tarım Bakanımız, büyük çiftlikleri denetledi. Bizim yeteri kadar hayvanımız var" diyor.