Yirmi dört yıl sonra katıldığımız dünya kupası heyecanından en çok faydalanmak isteyen sektör müzik dünyası oldu. Bu yıl milli marş üretim rekoru kırıldı. Peki bu marşların hepsi güzel mi
Kapitalizm insanları fırsatçı yapar. En ufak konudan faydalanma planlarını yaptırır buna bir de popüler kültür eklenince ortaya seri üretim fabrikasyon ürünler çıkmaya başlar. Bizim toplumumuz bu konuda çok iyi. Bir şeyin kokusunu aldı mı bir gecede gecekondu gibi üretir ve o boş piyasayı doldurur. Bunu bu dünya kupasında bir kez daha gördük. Herkesin marş tutkusu depreşti ve nerdeyse her müzisyen 24 yıl sonra dünya kupasına katılan milli takımımız için marş yapmaya başladı.
Bu yıl milli takım için yapılan marş sayısında bir rekor kırıldı. Herkesi bir marş telaşı sardı. Ben otuzun üstünde marşla karşılaştım ve eminim kurcalamaya devam etsem bunların sayısı kırkı ve hatta elliyi bile geçer.
MARŞ REKORU KIRILDI
Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar çok sayıda milli takım marşı yapıldı. Popçusu da yaptı, rapçisi de yaptı, aklınıza gelen tüm müzik türlerinde olan herkes milli takım için marş yaptı. Dünya kupasına katılan 48 ülke içinde adım gibi eminim en çok milli takım marşı Türkiye için yapıldı. Peki bu bir vatanperverlik mi, yoksa bir fırsatçılık mı Onun yanıtını hepimiz biliyoruz.
TARKAN'IN MARŞI BU YILDA GÜNDEMDE
Milli takım için ilk marş yapacağını söyleyen müzisyen Sinan Akçıl oldu. Onunla eş zamanlı Sezen Aksu'dan da bir ses çıktı ve o da marş yapacağını söyledi ama sonrasında ondan ses çıkmadı. Sezen bir milli takım marşı yapmadı. İlk marşı Rafet El Roman yayınladı "Doldizgin" adlı şarkı ilk yayınlanan milli takım marşı oldu. Bu sırada herkes gözleri Tarkan'a çevirdi ve Tarkan'ın yeni bir marş yazmasını istedi. Tarkan önce "belki" der gibi bir havadaydı ama hemen sonrasında "Yeni bir marş yazmak gibi bir düşüncem yok" açıklamasını yaptı ve marş konusunu kapattı. "Bir Oluruz Yolunda" marşı bu yıl da pek çok yer de kullanıldı. Mesela Milli Takımın Kuzey Makedonya'yı 4-0 yendiği maçta stadyumda gollerden sonra Tarkan'ın marşı yayınlandı. Televizyon kanalları ve YouTube'daki spor kanallarının çoğunda Tarkan'ın şarkısı yayınlandı. Trendyol reklam filminde Tarkan'ın marşını kullandı. Bu reklam Tarkan'ın marşının televizyonlarda her akşam reklam kuşaklarında çalınmasına neden oldu ve Tarkan'ın "Bir Oluruz Yolunda"sı bir kez daha gündeme geldi.
SAVAŞ MARŞI MI FUTBOL MARŞI MI
Son üç haftada mail kutuma ve whatsapp hesabıma hemen hemen her gün bir veya iki tane milli takım marşı geldi. Hiç üşenmedim hepsini tek tek dinledim. Notlar tuttum şarkıları analiz ettim. İlk dikkatimi çeken şey bu marşların nerdeyse tamamının birer marştan çok savaşa giderken çalınan kahramanlık şarkıları gibi olması oldu. Marşlarda öyle bir tempo ve söylem var ki sanırsınız memleket cihan kupasına değil cihan savaşına girmiş. Yaparız, ederiz, yıkarız tarzı sözlerle dolu marşlar yapılmış. Bir diğer dikkatimi çeken şey ise bu marşların yarısından fazlasının rap formatında olması. Rapçiler de marş yaptı. Ama dürüst olayım hiçbirini beğenmedim.
POPTAN RAPE MİLLİ TAKIM ŞARKILARI
Milli takıma marş yapan ilk ve tek kadın solist Begüm Polat oldu. "Zafer Bizimdir" adlı şarkı milli takım için yapılan ve tek kadın solist tarafından seslendirilen marş oldu.
Murat Evgin farklı bir projeye imza atarak İngilizce sözlü bir milli takım şarkısı hazırladı. "Let's Hug" adını verdiği şarkısında kaliteli bir iş çıkarttı.
Rap ve alternatif müzik yorumcularından KÖK$VL "Milli Mod", Decrat "Bir Deli Fırtına /Milli Takım marşı", Semicenk "Tek Yürek", Cy-Arts "Geliyoruz Amerika", Murda – Mero "Adımız Türkiye", Ahmed Alkeff "Türkiye Song", Sefo "Türkiye'm" adlı milli takım şarkılarını yazdı ve seslendirdi. Rapçiler arasında Semicenk diğerlerine göre daha fazla ses getiren bir milli takım marşına imza attı diyebilirim. Semicenk'in popülerliğinin de etkisiyle "Tek Yürek" diğer rapçilerin önüne geçmeyi başardı.
Milli takım için bir şarkı da Yılmaz Morgül'den geldi. Yılmaz Morgül hepimizin bildiği alaturka klasiği "Bahçevan"ı milli takıma uyarladı ve "Milli Takım" adıyla seslendirdi. Yılmaz Morgül kendi espritüel tarzıyla green box stüdyoda bu şarkıya bir de klip çekti ve kendi sosyal medyasında paylaştı.
Pop müziğinin ünlüleri de boş durmadı ve milli takım için şarkı yazdı. Edis, Martılar adlı şarkısını "Ölürüz Türkiye'nin Aşkına" adlı şarkıyı yazarken Murat Dalkılıç "Bir" adlı şarkıyı seslendirdi. Sinan Akçıl ise "Türkler Geliyor" adlı şarkıyı yazıp söyledi. Popçular arasında en fazla ses getiren isim Sinan Akçıl oldu. Onun şarkısı medyada daha çok yer buldu.
Rock dünyası da sessiz kalmadı ve milli takıma şarkılar yazdı. Pop – rock yorumcu İlker Özdemir "Türkiye'm" şarkısını yazdı. Pera Grubu "Kalk ayağa Türkiye'm" şarkısını hazırladı. Ben Pera'nın şarkısını epey sevdim. Yalın ve anlaşılır melodik bir şarkı yapmış Pera Grubu en önemlisi harbe gider gibi bağırıp çağırmamış.
Eurovision Şarkı Yarışmasında 2016 ve 2019 yılında San Marino adına yarışarak adeta müziğin milli takım oyuncusu olan Serhat "Kupa Yakışır Sana" adlı şarkıyı seslendirdi. Serhat bu şarkıya bir de İngilizce versiyon hazırlayarak milli takım adına hem Türkçe hem de İngilizce versiyon marş yazan tek müzik insanı oldu. Serhat'ın şarkısını ben çok beğendim. O da harbe gider gibi bağırıp çağırmadı adam gibi bir şarkı yaptı diyebilirim. "Kupa Yakışır Sana" melodik ve armonik olarak en güçlü milli takım şarkısı oldu.
Doksanların popüler erkek grubu Birkaç İyi Adam ve Faruk K. bir sürprize imza attı ve yıllar sonra Birkaç İyi Adam'ın müziğe merhaba demesine neden olan "Yazarız Adını Göklere"yi yayınladı. Bu marş hem Birkaç İyi Adam'ı bize tekrar hatırlattı hem de güzel bir milli takım marşı dinlememize vesile oldu.
MARİFET ŞARKIDA DEĞİL AKREDİTEDE
Herkes şarkı yazma işine girdi bu Dünya Kupasında. Şarkı yazmak konu değil, asıl konu bu şarkıyı tanıtabilmek, akredite edebilmek ve TFF'nin desteğini almak. İşte bu aşamada torpiller konuştu. Bakan, milletvekili ve bu gibi siyasi tanıdıkları olanlar TFF'yi (Türkiye Futbol Federasyonu) özellikle epey bir manipüle etmeye çalıştı. TFF'nin bu şarkılardan birisi resmi şarkı olarak ilan etmesi bu şarkının patlamasına neden olacaktı ama bu olmadı. TFF, AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından hazırlanan "Siz Hepiniz Biz Türkiye" adlı marşı resmi marş ve milli takım turnuva şarkısı olarak sundu. Bu marş otantik öğeler içeren türkü formunda bir marş oldu. Marş zaten bir türkünün adaptasyonu oldu. TFF'nin sitesi ile Youtube kanalında marşı kimin seslendirdiği veya bestenin kime ait olduğuna dair bir bilgi yazılmadı ancak Poll Production YouTube kanalında marşın aranjör Ceyhun Çelikten tarafından hazırlandığını sözlerin Ceyhun Çelikten & Faruk Acar & Eyyüp Kadir İnan tarafından yazıldığını gördüm.

47