İki yıldır dikkatimi çeken bir şey var Türkiye'de futbola olan ilgide ciddi bir artış var. Aslında bu ilgi hep vardı ama bir ara futbol eskisi gibi gündemde değildi insanlar futbol yerine siyaset konuşuyordu kutuplaşmanın yavaş yavaş bitmesi ile insanlar tekrar futbola geri döndü. Bunu gören medyada futbola çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı.
Önce geçen yıl futbolun konuşulduğu spor programına yatırım yaptı televizyonlar bu yıl ise spor temalı kanalların sayısının epey bir arttığına şahit olduk. Önce Haber Türk grubu bir spor kanalı kurdu. HT Spor adını verdiği bu kanal bu yıl futbol takımlarımızın Avrupa'daki maçlarını yayınlamaya başladı ve başarılı canlı yayınlara imza attı derken 2025 yılında bir sürpriz daha yaşandı ve Ekol TV bir spor kanalı kurarak Ekol Sports'u hayata geçirdi. Böylece iki yıla iki tane yeni spor kanalımız oldu.
Türkiye medya yatırımlarında en bonkör Avrupa ülkesi. Zararda olan bir sektör olmasına rağmen medyaya müthiş yatırımlar yapılıyor özellikle televizyon alanında sermaye sahipleri hiç cimri değiller. Akıllarına geldiği anda televizyon kanallarını kurup hemen yayın hayatına geçiriyor. Avrupa'da böyle bir şey yok. Bir medya patronu veya medya dışından bir sermaye sahibi ciddi fizibiliteler yapmadan hesap kitap yapmadan öyle pat diye kanal kurmuyor ama Türkiye'de her ne kadar ekonomik kriz var dense de sermaye sahipleri tak diye parayı basıp kanalları açıyorlar. Son iki yılda iki tanesi spor kanalı olmak üzere yaklaşık yedi sekiz televizyon kanalı yayın hayatına başladı. Neyse biz dönelim ana konumuza.
FB & GS REKABETİ PROGRAM SAYISINI ARTTIRDI
Futbol, özellikle Ali Koç, F.B. – G.S. rekabetinin artmasıyla ciddi ciddi gündemde. Hem televizyonlarda hem de YouTube'da çok sayıda spor/futbol programı yayına başladı. YouTube'da yapılan yayınlarda anlık izleyici sayısı otuz - kırk binleri gördü. İş böyle olunca sponsorlar, özel reklamlar havada uçuştu ve bu YouTube kanalları ciddi paralar kazanmaya başladı. Bunu gören televizyon kanalları da futbol programlarına olan yatırımlarını arttırdılar ve özellikle bu yıl televizyon kanallarında diziler ve haberlerden sonra en çok futbol programı yayınlanmaya başlandı.
HT Spor özellikle Beşiktaş'ın Avrupa'daki ön eleme maçlarında yaptığı canlı yayınlarla başarılı bir grafik çizdi. Yorum programlarına Oğuz Çetin ve Rıdvan Dilmen'i de ekleyince maç sonrası yorumlarda da 'iddialıyım' dedi. Yeni kurulan Ekol Sports tıpkı ağabeyi Ekol TV gibi piyasaya çok hızlı girdi. Sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlarla dikkat çeken Ekol Sports kanalı kesenin ağzını açtı ve çok zengin bir kadro kurdu. Ekol TV grubu şu sıralarda en çok para harcayan grup diyebilirim. Henüz açılalı birkaç ay oldu ama piyasaya hızlı girdi. Ekol Sports TV'nin şu an için en büyük eksiği D-Smart'ta yayında olmaması bunu da hallederse rakipleri ile eşit bir rekabete girebilecek. Ekol TV'de Erman Toroğlu bu yıl da önemli maçlardan sonra yorum yapıyor. Ekol Futbol programı çok başarılı gidiyor Erman Toroğlu da bu programda adeta yeniden doğdu.
Beyaz TV'nin klasik programı Beyaz Futbol her sene hakkında çıkan ekip dağılıyor iddialarına nispet edercesine bu yılda devam ediyor. Cumartesileri Sinan Engin tek başına yayına çıkarken, Pazar ve Pazartesi günleri Ahmet Çakar – Sinan Engin- Rasim Ozan Kütahyalı ve Abdülkerim Durmaz programda biraz gırgır biraz şamata biraz ciddi iyi bir yayın çıkarıyorlar. Beyaz Futbol'da benim en çok yadırgadığım şey programın erken bitmesi ve yorumcuların adeta programın bitmesi için yayında can atması ya da böyle bir imaj vermesi. Programın yorumcuları bazen programı bitirmek için can atıyorlar gibi bir hava veriyor.
NOW TV DE FUTBOLA CİDDİ YATIRIM YAPTI
Bu yıl futbola yatırım yapan bir diğer kanal NOW TV oldu. Now TV geçen yıl TV 100'de olan Ersin Düzen ve ekibini transfer etti ve cumartesi, pazar ve pazartesi akşamlarını onlara emanet etti. Bu yayını NOW SPOR adıyla pazarladı çok başarılı billboard reklam çalışmaları da yaptı ve sporda da iddialı olduğunu gösterdi. Now Spor'da Ersin Düzen'in ekibinde cumartesi ve pazar günleri yayınlanan "Efsane Futbol" programında Volkan Demirel – Tugay Kerimoğlu ve Tümer Metin var. Bu çok güçlü bir ekip. Pazartesi günleri yayınlanan "Transfer Dosyası" programında ise Yağız Sabuncuoğlu ve Uğur Karakulukçu var. Now Spor bence çok iyi proje ve NOW TV'ye çok artısı olacak. Kanal bu atılımıyla haber ve dizilerden sonra spor yayıncılığında da iddialı hale geldi.