Onlar anladı darısı başımıza

Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman 2030 vizyon kapsamında peş peşe reformlar yapıyor. Bu yapılan reformlar İslam aleminde büyük yankı uyandırırken, güzellik yarışmasına Suudili bir bayan yarışmacının katılması ise ilginçtir. Suudiler'deki bu değişimler için bizim kesimde Sessusluk...
Arabistan'a Bakalım:

Geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan'da yapılan yeni düzenlemeyle ülkedeki yabancı diplomatlara alkol satışına izin verilmeye başlandı.
Haziran 2018'de kadınların araç kullanmasına yönelik yıllardır uygulanan yasak kaldırıldı.
21 yaş ve üzerinde Suudi kadınları, yanlarında erkek "vasi" (eşi, babası veya başka bir erkek akrabası) bulunmadan pasaport başvurusunda bulunmasına ve seyahat etmesine izin verildi.
Kamu alanlarında kadın ve erkeklerin bir araya gelmesini engelleyen yasak kaldırıldı.
Kadınlar ilk kez 2018'de maç izlemek için stadyuma girdi, kadın ve erkeklerin birlikte konsere gitmelerine izin verildi.
Ülkede 1970'lerde kapatılan sinemalar Nisan 2018'de yeniden kapılarını açtı. 2030 yılına kadar 300'den fazla sinemanın açılmasını hedeflendiği belirtildi. Diğer yandan filmlerde veya dizilerde cinsiyet, din veya politikaya ilişkin sıkı sansür uygulanmaya devam ediyor.
Asya'da yapılan güzellik yarışmasına Suudili bir adayla katıldı.
Prens Selman'ın son zamanlarda yaptığı bu devrim niteliğindeki açılımlar bazı kaynaklara göre devam edecektir.
SUUDİ ARABİSTAN'da İSLAM
Değerli Okurlar; Suudi Arabistan'da 4 yıl görev yapan Basın-Yayın ve Enformasyon eski Genel Müdürü Cemil Ünlütürk şöyle anlatıyor:
Suudi Arabistan'da türbe, yatır yoktur, yasaktır. Bunlar olmayınca doğal olarak ziyaretleri de yoktur. Böyle davranışlar gericilik, cahiliye devrinden kalma putperestlik sayılır.
Suudi Arabistan'da peygamberimize ait olduğu söylenen "Sakal-ı Şerif, Hırka-i Şerif" gibi ziyaretler de yoktur. Böyle davranışlar gericilik ve şirk sayılır.
Suudi Arabistan'da imam, müezzin gibi din görevlileri, ülkemizdeki gibi devlet memuru değillerdir, devlet bütçesinden bu kişilere maaş ödenmez. Allah için yapılan görevin karşılığında para almak ayıp sayılır ve yasaktır, para alan imamların arkasında namaz kılınmaz.