Rusya'da Şoygu dönemi bitti!

Rusya Devlet Başkanı V. Putin, ani bir kararla Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu görevden aldı. Bu bütün dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü Şoygu hem çok önemli bir asker hem de Putin'in çok güvendiği bir dost ve sırdaştı.

Peki Şoygu'nun görevden alınma nedeni ne Putin bu kadar yakın olduğu gerçek dostunu bu önemli görevden alıp neden Güvenlik Konseyi Sekreteri yaptı Ukrayna ile savaş durumunun olduğu bu dönemeçte bu kararın sebebi neydi

Rus medyasına göre bunun sebebi Savunma Bakanlığındaki yolsuzluk, rüşvet ve casusluk iddiaları! Savunma Bakan Yardımcısı ve Danışmanı Timur İvanov ve bakanlıktaki birçok bürokrat ve general FSB ve SVR tarafından gözaltına alındı. Bu kimselerin hesaplarına büyük miktarda para transferi geçirildiği iddiaları var ve özellikle Timur İvanov'un kimi Avrupa ülkelerine bilgi sızdırdığına dair güçlü kanıtlar olduğu söyleniyor.

Peki Timur İvanov kimdir

Dağıstan'da yaşayan Lezgi topluluğuna mensup olan İvanov, Moskova'da doğmuştur. Moskova Devlet Üniversitesi Hesaplamalı Matematik ve Sibernetik Fakültesinden mezun oldu ve "Nükleer santral inşaat projelerinin finansal ve organizasyonel modelleri" konulu tezini savundu. Sergey Şoygu'nun Moskova Oblastı Valiliğini (Rusçada Oblast bölge demek) yürüttüğü yıllarda yolu Şoygu ile kesişen İvanov, uzun yıllar birlikte çalışma imkânı buldu. Şoygu, savunma Bakanı olduğunda da bu bakanlığın en önemli isimlerinden birisi oldu. Şatafatlı hayatı ile konuşulan İvanov, sonunda Rus gizli servislerine yakayı kaptırdı. Şimdi gözaltında ve bu, gerekli incelemeler yapılıncaya kadar da sürecek.

Putin'in Sergey Şoygu'yu yine güvenlikle alakalı önemli bir göreve getirmesi ise hâlâona güvendiği ve kendisinden vazgeçmediği anlamına geliyor. Şoygu, tabiri caizse Putin'in karakutusu ve Putin'le ilgili her türlü bilgiye haiz.

Aslında bütün bu gelişmelerden bana göre en önemli ve dikkat çeken ayrıntı yeni Savunma Bakanının kişiliği ve mesleği;zira kendisi asker değil! Hatta bırakınız asker olmayı alakasız bir kariyeri var. Rusya'nın yeni Savunma Bakanı bir ekonomist! Başbakan yardımcılığı görevini yürüten Andre Belousov gibi bir ekonomistin neden Savunma Bakanlığı gibi kritik bir göreve getirildiği sorusunu Rusya Devlet Başkanı Putin şöyle açıkladı:

"Andre Belousov'un Rusya Savunma Bakanı olarak atanması, askerîbileşene yapılan harcamaların artmasından kaynaklanıyor. Belousov, ordu ve savunma sanayii ekonomisini ülkenin genel ekonomisine nasıl uyduracağını biliyor. Askerîharcamalardaki artış Rusya'nın özel harekât bölgesinde yeni zorluklar yaşamasını beraberinde getiriyor."