Tokayev: Merhaba Asker!

Üç gün önce Azerbaycan'da çok önemli bir buluşma vardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i ağırladı. Her iki ülke liderinin samimiyeti, heyetler arasındaki diyalogları, alınan ve imzalanan iş birliği kararları "maşallah" dedirtti.

Ancak her iki ülke basınında öne çıkan haberler, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ikili görüşmelerde sıklıkla iki ülke dilindeki sözcükleri kullanıyor olmasıydı. Mesela karşılama töreninde Tokayev'in Azerbaycan askerlerini"Merhaba Asker" diyerek selamlaması çok konuşuldu.

Bu selam biliyorsunuz ki Türkiye'de de resmî törenlerde yabancı devlet başkanlarının Türk askerine hitap şekli ve anlıyoruz ki bu güzel gelenek bütün Türk coğrafyalarında yaygınlaşıp yerleşiyor.

Tokayev'in Kazakistan devletinin millîçıkarlarını ve Türk dünyasının ortak hedeflerini gözetleme konusundaki duruşunu yakından irdelemekte yarar var.

Tokayev, özellikle Türk Devletleri Teşkilatına ve üye ülkelere sıcak ve yapıcı kararlarıyla önemli destekler veriyor. Kazakistan'ın, Kırgızistan Cumhuriyetinin gerek mali, siyasi ve gerekse askerîçıkarlarına en önemli desteği veren kardeş ülkelerin başında geldiğini biliyoruz. Bununla yetinmeyip Özbekistan ve Türkmenistan ile de yapıcı diyaloglar içinde olan Kazakistan, hiç şüphesiz TDT'nın Orta Asya'daki en güçlü üyesi ve ortağı.

Kazakistan lideri, Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük başarı elde eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı konutunda tebrik etti. İkili görüşmelerde ekonomiden, güvenliğe, sanayiden eğitime, ticaretten medyaya kadar pek çok alanda iş birliği konuları ele alındı ve karara bağlandı. Mesela;

"-Kazakistan'ın Ulusal Şirketi "KazMunayGas" ile Azerbaycan Cumhuriyeti devlet petrol şirketi arasında, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarından Kazakistan petrolünün transit hacminin adım adım arttırılmasına ilişkin anlaşma;

-Ulusal Şirket "KazMunayGas" ile Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi arasında Kazak petrolünün alım ve satımı alanında stratejik iş birliğine ilişkin mutabakat anlaşması;

-Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı arasında 2024-2025 eylem planı;

-Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Azerbaycan Eğitim Bakanlığı arasında 3 Nisan 2017 tarihli, doktora çalışmaları için yer tahsisi de dâhil olmak üzere eğitim alanında iş birliğine ilişkin anlaşmada değişiklik yapılmasına ilişkin protokol...benzeri sayısız anlaşma yapıldı.