Emine Erdoğan:Dünyanın adil liderlere ihtiyacı var!

Antalya Diplomasi Forumu 2024 rüzgâr gibi geçti.

Dünya, Antalya'da diplomasi etrafında buluştu. Bu forumun bana göre en ilgi çekici paneli "Kadın, Barış ve Güvenlik Üzerine Yüksek Düzeyli Oturum"başlıklı olanıydı.

Bu panelin mimarı ve öncüsü ise tahmin edeceğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi idi zira bugün dünyada "Kadın-Diplomasi-Barış" konusunda en çok çaba harcayan, uluslararası diplomasinin bütün kapılarını zorlayan belki de tek First Lady, bizim hanımefendimiz oldu.

Oysa kadın barışı, merhameti, güzelliği, huzuru temsil ederdi zira anneydi.

Peki dünyada bu kadar şiddet, kaos ve savaş varken, masum çocuklar ve kadınlar hayatını kaybederken dünyanın güçlü kadınları neredeydi Neden ses vermez, küçücük de olsa vicdani bir yükümlülükle herhangi bir çaba göstermezlerdi

Ukrayna'da, Gazze'de, Doğu Türkistan'da Hüzün ve gözyaşının sebil olduğu dünyanın diğer bölgelerinde hayatını kaybeden masum çocukların, kadınların dünyadaki tek hamisi, savunucusu yine Hanımefendi oldu. Bu, Türkiye için bir iftihar nişanesidir.

Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde düzenlenen "Kadın, Barış ve Güvenlik Üzerine Yüksek Düzeyli Oturum" adlı panele aktivist Tevekkül Karman, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı ve Türkiye'den Sorumlu Bölge Müdürü Ivana Zivkovic, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı'nın Kadın, Barış ve Güvenlik Özel Temsilcisi Bineta Diop, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in eşi Desislava Radeva ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in eşi Tamara Vucic katıldı.

Panelde konuşan Emine Erdoğan Hanımefendi:

-Unutmamalıyız ki, kalıcı ve sürdürülebilir bir barış, kimsenin geride bırakılmadığı bir süreçten doğar. Toplumun temel ve dönüştürücü bir parçası olan kadınların dâhil edilmediği bir barış sürecinin, başarı ile sonuçlanması beklenemez.

-Büyük bir incelikle inşa ettiği yuvası yanıp küle dönen, canından parça evladının acısını gören, kök saldığı toprakları terk etmek zorunda kalan kadınlar, barışın kıymetini herkesten çok daha iyi bilir.Büyük bedeller ödenerek kazanılan, uluslararası hukuk ve adalet sistemini, ruhundan kopararak, yazılı birkaç ifadeye indirgemeye çalışanlara, asla boyun eğmeyeceğiz.

-Dünyanın adil, cesur ve hakkaniyetli liderlere hiç olmadığı kadar ihtiyacı var.