Çam Sakura'da Safiye Elbi'yi hatırlamak

Bazı meslekler öyle meşakkatli öyle zordur ki sadece iştigal edenler bilir.

Bizim gözümüzden kaçar, bu mesleği icra edenlerin hangi şartlar içinde olduklarını düşünmez ve üzerinde durmayız bile. Sadece işimiz düştüğünde karşılaştığımız bu insanları belki de bir daha görmez ve hatırlamayız

İşte bu mesleklerin başında Ebe ve Hemşireler gelir. 6-12 Mayıs Ebeler ve Hemşireler Haftası imiş meğer Açıkçası böyle bir hafta olduğunu her iki meslek erbabının bu haftaya misafir edildiğini yeni öğrendim.

Geçen cumartesi günü Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın ev sahipliğini yaptığı Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin de katıldığı "Ebe ve Hemşireler Günü" etkinliğine davetliydim. Başakşehir Çam Sakura Hastanesi'nde yapılan etkinliğe yurdun 81 ilinden bir ebe ve bir hemşire o ili temsilen davet edilmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı konuşmada kelimelerin anlamlarına değinerek, "Kelimelerin birer hikâyesi vardır. Hikâyeler bunların anlamını açar ve yeni şeyler söyler. Ebe kelimesi, eskiden, anne, büyükanne, sütanne gibi anlamlara gelirmiş. Tahmin edecek miyiz, bilemiyorum; ebe, çocuk dilinden doğmuş bir kelime... Hemşire kelimesi ise kardeş, daha çok, kız kardeş anlamında kullanılmış. Bu sözler de insana, hastaya yakınlıktır. Bu yakınlık, profesyonellikle yeni bir çerçeve kazanmıştır" dedi...

Emine Erdoğan Hanımefendi, yaptığı konuşmada Ebelik ve Hemşireliğin çok özel ve önemli meslekler olduğunu ifade etti. Doğum yapan bir kadının en özel anlarında başlarında ebelerin olduğunu hatırlattı. Hemşire sözcüğünün Farsçada "kız kardeş" anlamına geldiğini ifade etti.

Erdoğan etkileyici konuşmasında şunları söyledi:

"Bütün dünyayı sarsan pandeminin zorlu şartlarında sağlık ordumuzun gösterdiği cansiparane fedakârlığı unutmamız mümkün değil. Bütün bu sayısız kahramanlık hikâyeleri bize gösteriyor ki çehreler, zaman ve mekân değişse de bir şey baki kalıyor; iyiliğin yüzü hâline gelmiş sağlık çalışanlarının fedakâr gönüllülükleri. Sahip olduğu bilgi ve deneyimi. Savaş, salgın, afet gibi en karanlık dönemlerde insanlık nöbeti tutarak ülkemizi aydınlığa eriştiren tüm sağlık neferlerimizi, bütün sağlık şehitlerimizi, hemşire ve ebelerimizi saygıyla ve minnetle yâd ediyorum."

Emine Erdoğan, Türk tarihinin ilk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi'yi de hatırlattı.

Peki Safiye Hüseyin Elbi kimdir