Mirziyoyev, Bilge Kağan'ı referans gösterdi

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Liderler Zirvesi geride kaldı.

Bu zirve ile artık teşkilat, her anlamda kurumsallaştı öyle ki alınan kararlar üye ülkeler arasındaki ilişkileri pekiştirecek mahiyette. İsrail-Gazze savaşı nedeniyle zirvede alınan kararlar ve liderlerin konuşmaları medyada çok fazla konuşulamadı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde öyle bir konuşma yaptı ki gerçekten de hem çok şaşırttı hem de nereden nereye dedirtti.

Konuşmasının bir bölümünde Göktürk Kağanı Bilge Kağan'ın Orhun Abidelerinde taşa yazılan şu müthiş sözlerini zirvede bayraklaştırdı:

"Sözlerime büyük atamız, kadim Türk Kağanlığının kurucularından biri olan Bilge Kağan'ın şu çağrısıyla başlıyorum: 'Ey Türk milleti, kendine dön, özünü anla daha da yükseğe çıkacaksın!' İşbu ibretli sözler, bu şiddetli zamanda Türk Devletleri Teşkilatının faaliyetleri ile olgunlaştığı ve büyüdüğü bir dönemde elbette çok manidardır. Dili, dini ve yürekleri birbirine bağlı olan kardeş halklarımızın sesleri şimdilerde dünya çapında daha güçlü bir şekilde çıkmaktadır..."

Bu cümleler aslında Türk Devletleri Teşkilatının geldiği nokta itibarıyla çok önemlidir. Neredeyse bir asır boyunca Sovyet esaretinde kalan Emîr Timur'un torunlarının hâlâ aynı kanı taşıdıklarının da bir göstergesidir.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in, tarihî bağları Göktürklere kadar götürmesi çok anlamlıdır. Dünyanın çok zor bir sınamadan geçtiği şu günlerde bu sözlerin Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde sarf edilmesi çok önemli ve dikkat çekicidir.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in bu konuşması; TDT'nın sadece bir ekonomik iş birliği olmadığının aynı zamanda kardeşler arasındaki bir aile zirvesi, bir kardeşler buluşması olduğunun da bir ispatı niteliğindedir.

Mirziyoyev konuşmasında hem Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, hem de yakın zamanda kutlanan Kazakistan Cumhuriyet Günü nedeniyle Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i kutladı. Ayrıca Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e geçen dönem başkanlığını başarıyla yürütmesi nedeniyle Türk Dünyası Âli Nişanı verildi.

Türk Devletleri Teşkilatı dönem başkanlığı bu zirve ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e geçti.

Sosyal Medya'da birileri Türk Devletleri Teşkilatı'nı itibarsızlaştırmak amacıyla KKTC'nin zirveye davet edilmediğine dair birtakım yorumlar yaptı. Öyle olmuş olsaydı 2022 zirvesinde KKTC neden gözlemci üye olarak oy birliğiyle tanındı diye sormak isteriz...