Emine Erdoğan: Merhametle mayalanmış bir medeniyetin vârisleriyiz

Geçen salı günü Külliye'de idik.

"Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri" programı çerçevesinde 81 il valisinin eşleri ve koruyucu aileler ile bir araya geldik. Programın konusu kalbimizin en mutena köşesinde her zaman seçkin yerleri olan kimsesiz, öksüz ve yetim çocuklarımız idi.

Asrın felaketi 6 Şubat depreminde ailesini kaybeden yüzlerce çocuğun devletin şefkatli ellerine teslim edilişlerini hatırladım bir an. Sonra Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin harekete geçip bu çocukları himaye etmesi ve bu miniklerin özel uçaklarla Ankara'ya taşınması süreci...

Oturduğum masada bütün bunları düşünürken salondaki koruyucu ailelerin ve vali eşlerinin samimi ilişkilerine şahit oldum. İşte devlet budur dedim içimden. Lakin bu kabil hareketlerin her zaman bir öncüsü ve sözcüsü vardır. Geçmişten günümüze özellikle Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarında hakanların eşleri hayır hasenat işlerine el atar, devletin gölgesi yoksulların, dul ve yetimlerin üzerinden eksik olmazdı.

Cumhuriyet döneminde öyle zannediyorum ki Sn. Emine Erdoğan Hanımefendi bu kutlu geleneğe sahip çıktı ve sayısız hayır hasenat ve projeyi himaye ederek ilklere imza attı. Tavırlarından, üslubuna, iletişim tarzına kadar bir sıra dışılığın temsilcisi olan Hanımefendi, konuşmasında hatıralı bir kelime olan "Emanet" kavramının içini öyle doldurdu ki yüreğim titredi.

"Asırlarca merhametle mayalanmış bir medeniyetin vârisleri olarak, 2012'de başlattığımız 'Gönül Elçileri' hareketini, el birliğiyle geleceğe taşımak için bir aradayız. Son 21 yılda sosyal yardımları 4 katına ulaştıran devletimiz, kendisine emanet edilen çocuklarımıza da ömür boyu sahip çıkmaya devam edecek güçte ve kararlılıktadır. Türkiye Yüzyılı'nda kalpleri yeşertecek 'Gönül Elçileri' projemize yeni bir soluk getirerek, dayanışma geleneğimizi daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz."

Depremin ardından refakatsiz bebeklerin, Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara ve İstanbul'a getirildiğini, gelen çocukları hastanede ziyaret ederek, bakım süreçlerini bizzat takip ettiğini belirten Emine Erdoğan;

"Tedavisi tamamlanan 0-1 yaş aralığındaki 53 bebeğimizin 45'i DNA eşleşmesi neticesinde, yuvalarına döndüler. Bir bebeğimiz evlat edinildi, iki bebeğimiz koruyucu aile yanında şefkatle sarmalandı. İzleyen dönemde başkente nakledilen evlatlarımızla birlikte 25 bebeğimiz, hâlen Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde koruyucu ailelerini bekliyorlar." dedi.