Çoğalttıkça değersizleştirdik!

Az olan kıymetlidir...

Ülkemizde bazı şeyleri öyle çoğaltıp öyle yaydık ki eski değerlerinden eser kalmadı. Bazı şeyleri muhafaza ederek, kıymetini saklı tutarız lakin bizim ülkemizde değer gören her ne varsa haraç mezat pazara çıkarıyoruz maalesef!

Mesela hukuk fakülteleri

Bu kadar yaygınlaşması gerekir miydi 35 vakıf üniversitesinde hukuk fakültesi bulunuyor! Korkunç! Devlet üniversitelerinde 38 hukuk fakültesi var. Tabii bir de KKTC'de 11 hukuk fakültesi olduğunu söylemeliyim ki en tuhaf olanı da bu!

Bu kadar hukuk fakültesi varken tabii ki binlerce mezunu olacak. Şehirlerimizde hangi binaya baksak hukuk ve avukatlık bürosu tabelaları gözümüze çarpıyor. Ve bir o kadar da işsiz avukat gencimiz var

Devlet üniversitelerinde hukuk fakültelerine girmek çok kolay değil! En azından ilk on, on beş binlerde olmak gerekiyor. Lakin vakıf üniversitelerinde durum çok vahim! En son 125 bininci sıralardan öğrenci alıyor! İşte avukatlık mesleğinde sorun oluşturan da bu sıralama!

Devlet, sistemi baştan çözmek yerine "Avukatlık Sınavı" getirdi ve ilki, geçen 29 Eylül'de yapıldı. Bir öğrencinin feryadı figanını sizlere iletmek boynumun borcu. Genç çocuk gözleri dolu dolu aynen şunları anlattı:

"Ben üniversite sınavında ilk altı bin içinde idim ve hayalimdeki hukuk fakültesine girdim. Yani iki buçuk milyon aday içinde puan üstünlüğüyle ilk altı bin içinde yeralmışım. Ben bu çabayla hukuk fakültesine gittim, okudum, mezun oldum. Öte yandan vakıf üniversitelerine sırf parası var diye 125 bin içindeki aday da gidip hukuk okudu. Bu kadar hukuk fakültesi mezunu enflasyonu içinde devlet 'Avukatlık Sınavı'getirdi. En garip olanı da beni de vakıf üniversitesinden mezun olanı da aynı sınava mecbur etti! Bu adaletsiz ve haksız bir uygulamadır!.."

Evet genç hukukçumuz burada haksız mı

Elbette sonuna kadar haklıdır. Çalışıp çabalayan ve yüksek puanlarla devletteki hukuk fakültelerine giden bu parlak öğrencilere bu "AvukatlıkSınavı" gerçekten de sopa gibi gelmiştir! Bu adalet mekanizması içinde de büyük tartışmaları beraberinde getirmiştir. Her şeyden önce burada vakıf üniversitelerinde 125 bin içinden öğrenci alabilen fakülteler kapatılmalıdır! Baraj puanı, devlet veya vakıf ayırt etmeksizin 20 bin ile sınırlandırılmalıdır.

"Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı" adı altında getirilen "Avukatlık Sınavı" hiç adil değildir. Bir sınav getirilecekse 20 binin üzerinde öğrenci alan vakıf ve devlet üniversitelerinden mezun olan öğrencilere getirilebilir.Hakkıyla üniversiteye girmiş ve hakkıyla mezun olmuş öğrencilere bu sınavın getirilmesi büyük haksızlık olmuştur.