BRICS'in Kazan Zirvesi başladı

BRICS Liderler Zirvesi Tataristan'ın başkenti Kazan'da başladı.

Kazan Zirvesi BRICS'in yol haritasında birtakım değişikliklere zemin hazırlayacak olsa da en önemlisi bünyeye yeni üyelerin katılacak olması. Türkiye'nin de üyelik konusunda net bir tavrı olduğunu söyleyelim zira Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın AA'ya verdiği mülakatta ifade ettiği şu cümleleri çok önemli:

"Avrupa Birliği ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı, belki biz birçok konuda bu türden bir arayış içerisinde olmayacaktık.Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olarak kabul edilseydi BRICS arayışında olmazdı! Biz sadece BRICS'e değil, ASEAN'a da çok yakın bakıyoruz."

BRICS 2024 Liderler Zirvesi 22 Ekim tarihi itibarıyla Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da başladı. Bu zirveye otuzu aşkın ülke katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu zirveye bizzat davetli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu zirve vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendna Modi ve İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan ile bir araya geleceği Rus basınında konuşuluyor.

Can Azerbaycan daüyelik için resmîbaşvuru yapan ülkeler arasında. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev zirveye katılacak. Bu arada kardeş ülke Kazakistan da BRICS'e üyelik için başvuruda bulunmuştu ve üyeliğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak önceki gün bir son dakika değişikliğiyle Kazakistan bu başvurusunu geri çekti!

Daha önceki yazılarımızda sıklıkla değindiğimiz bir husus vardı. ABD ve AB'ın Orta Asya'ya demir attığını, üst düzey temaslarının arttığını ve bölgede bir var olma çekişmesinin yaşandığını anlatmıştık. En son Almanya şansölyesi bölge ülkelerinin devlet başkanlarıyla bir araya gelmişti.

Kazakistan'ın bu son hamlesiyle AB ve ABD'nin bölgeye hâkim olmakta olduğunu anlayabiliyoruz. Kazakistan'ın tarafsız kalmak istediğini anlıyoruz. İçinde bulunduğu jeostratejik, siyasi ve ekonomik bölgesel şartların ülkeyi böyle bir karar almaya ittiğini söyleyebiliriz. Ancak bu yaklaşımın komşu ülkeler Rusya ve Çin tarafından nasıl okunacağını kestirmek güç.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu zirvede 20 lider ile ikili görüşme gerçekleştireceği belirtiliyor. Bu zirve Rusya Federasyonu için önemli bir müzakere imkânı da sunuyor ve öyle ki uzun zamandır Rusya topraklarında bu denli geniş kapsamlı bir uluslararası buluşmanın gerçekleştirilmediği ifade ediliyor. Dolayısıyla bu gelişme Rusya için önemli bir kazanım.