ABD'nin Ukrayna'ya 'Sevr' dayatması!

Ukrayna çok zor bir dönemeçten geçiyor.

Neredeyse bütün kapıların tek tek yüzüne kapandığı Volodimir Zelenskiy, çaresizliğin girdabında ülkesini yok olmanın eşiğine getirdi. NATO'ya girme, Kırım'ı Ruslardan geri alma hayali suya düştü

Allah hiçbir ülke liderini Volodimir Zelenskiy'nin durumuna düşürmesin. Bu vaka bize liderliğin herkesin harcı olmadığını; ülke yönetmenin, ilm-i siyasetin bambaşka bir yetenek olduğunu gösterdi. Liyakat, ehliyet ve kabiliyete bakılmaksızın bir ülkeyi bir kişiye bırakmanın travmatik sonuçlarının biricik adresidir Ukrayna ve Volodimir Zelenskiy!

Yakıp yıkılan bir ülke, bir milyona yakın ölü, kaybedilen millîservet ve itibar! Kazanılan hiç ama hiçbir şey yok! Şimdi ABD'nin insafına terk edilmiş, geleceği ABD Başkanı Donald Trump'ın iki dudağı arasında olan bir Ukrayna var!

Kırım Tatarlarına da üzülmemek elde değil! Bu savaşta haklı olarak her anlamda Ukrayna'yı ve Zelenskiy'yi desteklediler. Onlara göre Rusya işgalci idi. Kesinlikle katılıyorum. Ancak Kırım aslında Ukrayna'nın da değildir Kırım, Kırım Tatarlarının ve Türklerindir! Ne yazık ki beklenen anlaşma gerçekleşirse Kırım resmen Rusya'nın egemenliğine geçecek!

Ukrayna yer altı ve yer üstü zengini bir ülke. ABD, şimdi bu servete ortak olmak istiyor. Yani bir nevi Trump Ukrayna'ya çökmek istiyor! Joe Biden yönetiminin verdiği yardımları geri almak isteyen bir ABD yönetimi var. Geçmişin diyeti çok ağır ve bu diyetin karşılığını nakde çevirmek isteyen ABD Ukrayna'nın geleceğine de ipotek koymak üzere

ABD'nin talepleri geçmişte Osmanlıya dayatılan 'Sevr' maddelerine ne kadar çok benziyor! Bir ülkenin elini koluna bağlayan, maddi zenginliklerine el koyan, topraklarını bir başka ülkeye peşkeş çeken ve var olan liderliğini aşağılayan, nezaketsiz bir tutumu pervasızca serdeden bir ABD var karşımızda!

ABD, Ukrayna'daki lityum rezervlerini istiyor. Peki lityum nedir ve ne işe yarıyor Öncelikle pil üretiminde kullanılan çok değerli bir maden. Mesela Çin Halk Cumhuriyeti, dünyadaki lityum rezervlerinin yüzde 17'sine sahip olduğunu söylüyor lakin pek çok analist ve stratejist lityum rafineri kapasitesinin yüzde 65'inin ve lityum-iyon pil üretimi kapasitesinin de yüzde 75'inin Çin'de bulunduğunu ifade ediyorlar.

Dünyada lityuma ihtiyaç hızla artıyor. Çin ile rekabet içinde olan ABD bu önemli madeni tekeline almak istiyor. Uluslararası Enerji Ajansı ve diğer kaynaklara göre dünyada her geçen gün önemi artan bu madene olan ihtiyaç 2040 yılına gelindiğinde bugünkünün tam 9 katı olacak.