Bundan 101 yıl önce... 13 Eylül 1921 tarihinde zaferle sonuçlanan Sakarya Savaşı, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktasıydı.
O gün ordunun durumu şu; Askerin bir kısmı yarım çarıklı, bir kısmı çıplak ayak. Tüfeklerin yarısı süngüsüz, mekanizmalar uyduruk. Cephane mevcudu herkesin üzerindekinden ibaret. Süngüsüz asker kürekle, yumrukla dövüşüyor...
★ ★ ★
4 bin süvariden oluşan Süvari Grubunda savaş öncesinde sadece 118 kılıç bulunmaktadır. Gerisinin sopalardan yapılmış mızrakları vardır. Süvarilerin durumu: "İpten üzengi, tahtadan kılıç" diye tarif edilir.
★ ★ ★
Sakarya Savaşı'na yetişmek için Adana'dan trenle giden 5. Tümen'in son alayı odun bittiği için Kemrelik rampasında yolda kalır. Kemrelik'te tek ağaç yoktur. Tren önce vagonların ahşap duvarlarını, çatılarını yakarak ilerler, yetmeyince cephane sandıkları ve vagonların tabanları yakılır. Böylece düşmandan önce Sakarya cephesine yetişirler.
★ ★ ★
Sakarya Savaşı'nda 5700 şehit verdik. 1700 yaralımız vardı. Yaralananlar Ankara'da hastane ve evlerde yer kalmayınca Kırşehir'e, Çankırı'ya yollanırdı. Araba nerde Tabii yaya olarak. Çankırı halkı bir hafta içinde 1500 yataklı bir hastane kurmayı başarır. Para olmadığı için gerekli tıbbi malzeme Ankara'daki eczanelerden veresiye alınır.
Kurtuluş Savaşı işte böylesine imkânsız koşullarda kazanılır.
(Turgut Özakman - Atatürk Yeniden Samsun'da)
SELİMİYE
Prof. İlber Ortaylı, Mimar Sinan'ın Edirne'deki eseri Selimiye Camisi'nin restorasyon çalışmasını eleştiriyor. Orijinaline sadık kalınmadan çalışma yapıldığını söyleyen Ortaylı, "Eski mevcut yapı ile yeni arasındaki zevk farkını kim çıplak gözle baksa görür. Anlaşılan bu iş ya ehliyetsizce karar altına alınıyor yahut da takım kayırmasıyla" ifadelerini kullandı. İlber Hoca fotoğraf paylaşmış. Gerçekten de örneğin kubbedeki kalem işi tezyinat kazınıp bambaşka figürler çizilmiş. İhaleyi alanlar kafalarına göre çizimler yapmış.
Çalışmaların uluslararası kuruluşların denetiminde yapılması gerektiğini belirten Ortaylı, UNESCO veya benzer kuruluşların denetimini öneriyor.
"Nasıl futbolda milli hakeme güvenmeyip uluslararası hakem çağırıyorsak tehlike altındaki dünya mirası milli eserlerimizi aynı işleme tabii tutmalıyız" diyor.
Mimar Sinan eseri Selimiye Camii çok değerli tarihi mirastır. Cehalete kurban verilmemeli...
ZAFER
Kadın voleybolunda dünya ikinciliği
Basketbolda Avrupa ikinciliği…
Milyonlar döktüğümüz futbolda asla görmediğimiz, göremeyeceğimiz başarılar bunlar.
Kutluyoruz sporu amatör ruhla yapan soylu gençleri ve hocalarını…