Yunanistan Başbakanı Miçotakis, geçen hafta Akdeniz'de sınırlarımıza 2 kilometre uzaklıktaki MeisAdasına giderek üç gün kaldı, rahatsız edici tavırlar sergiledi.
Yunan Başbakanlık sitesinde Miçotakis'in. Genelkurmay Başkanı DimitriosHoupisile birlikte Ro(Karaada) ve Strongyli(Fener) adacıklarındaki askeri gözetleme karakollarını ziyaret ettiği açıkça yazıyor. Ro'dayeni iskeleyi, yeni karargâh binasını, yemekhane ve mutfakları ve yeni askerî lojmanları gezmişler.
Bunlar malum; gayri askeri statüde adalar!
★ ★ ★
Komşu ile aramızda esas fırtına ise önümüzdeki haftalarda kopabilir. Yunanistan ile Kıbrıs ve İsrail arasında deniz altından döşenmesi planlanan elektrik kablosunun deniz araştırmaları yeniden başlıyor.
Türkiye iki yıl önce Kaşosaçıklarında araştırma yapan geminin kendi kıta sahanlığına girdiğini belirterek çalışmalara karşı çıkmış, bölgeye savaş gemileri göndermişti. Çalışmalar durdu. Şimdi yeniden başlarken sahnede bir Fransız şirketi ve Cumhurbaşkanı Macron'undestek sözü var.
Türkiye Yunanistan'ın kablo döşemesine karşı değil. Ancak izin istenmesini şart koşuyor. Atina ise buna yanaşmıyor. Çünkü bölgeyi kendi egemenlik alanı olarak görüyor. Önümüzdeki haftalarda kablo döşeme faaliyeti başlayınca Fransa'nın da dahil olacağı bir tartışma Ege'nin iki yanında ipleri gerecek.
YEPYENİ
Eski CHP'lilerin yeni partisi YENİ PARTİ'ye bildirimde bulunan Yargıtay Başsavcılığı "Yenilik Partisi" ile adlarının karışabileceğini belirterek adının değiştirilmesini istemiş.
Bu talebin Yenilik Partisi'nden geldiği yazılıp çizildi. Ancak Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, gazeteci Şaban Sevinç'e, "Bunu biz kendiliğimizden istemedik, Yargıtay bize başvurarak talepte bulunmamızı istedi", demiş.
Nazım Alpmanarkadaşımız Birgün'deki yazısında, adında Yeni ve Yenilik bulunan parti adlarını sayıyor:
"Yeni Türkiye Partisi, Yeni Çağ Partisi, Yeni Yol Partisi, Çağdaş Yeni Nesil Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeniden Umut Partisi, Yeniden Diriliş Partisi, Yeniden Doğuş Partisi, Yenilik Partisi"
Daha önce bu parti adları kabul edilmiş, Yenilik Partisi ile karıştırılacağı endişesi oluşmamış... Ancak Yeni Parti kurulunca bir karışıklık olabileceği düşünülmüş!
GÜVEN
ABD Başkan Yardımcısı JD Vanceİran'a sesleniyor:
- Eğer İranABD'ye güvenirse bölgenin en zengin ülkesi olabilir...
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçicevap veriyor:
- Afganistan'a, Irak'a, Suriye'ye bakın... ABD'ye güvenen ülkelerin sonunu görün!

16