Türkiye'nin dünyada Çin ve ABD'den sonra en çok dış temsilciliğe sahip üçüncü ülke olduğunu kaydetmiş, acaba getirisi maliyetini karşılıyor mu gibi bir merak ortaya atmıştık.
Dışişleri Bakanlığı'ndan bu konuda bir bilgi notu aldık.
Bakanlık notunda son 24 yıldaki gelişmeler bakın nasıl anlatılıyor:
"Türkiye'nin 2002 yılında 12 olan Afrika'daki Büyükelçilik sayısı, 2025 yılında 44'e yükselmiştir. Ayrıca, Kıta'da mukim 6 Başkonsolosluğumuz bulunmaktadır. Buna paralel olarak, Türkiye'de Büyükelçiliği bulunan Afrika ülkelerinin sayısı da artmıştır. 2008'de 10 olan Ankara'daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısı 2025 yılında 38'e yükselmiştir. Son olarak, Mozambik ve Botsvana Türkiye'de Büyükelçilik açma kararı almıştır.
Türkiye bugüne kadar Afrika'dan 50 ülkeyle Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması; 32 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması; 17 ülkeyle Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması; 35 ülkeyle Askeri Çerçeve Anlaşması; 21 ülkeyle Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması; 29 ülkeyle Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması imzalamıştır. 50'ye yakın Afrika ülkesiyle İş Konseyi kurulmuştur.
Türkiye'nin 2002 yılında Afrika'yla ticaret hacmi 4,3 milyar Dolar düzeyinde iken 2025 yılı sonu itibarıyla ticaret hacmi yaklaşık 40 milyar Dolar'a yükselmiştir. Türkiye'nin Afrika'daki yatırımları 2003'te 67 milyon Dolar iken 2024'te 10 milyar Dolar'a ulaşmıştır."
KEDİ SANTRALI
Padişah 2. Abdülhamit'in pratik zekası hakkında fikir edinmek isteyenler aşağıdaki satırlarla ilgilenecektir.
James Royson adlı bir Amerikalı 1900'lerde İstanbul'a elektrik tesisatı kurmak için öneri getirir. Abdülhamit'ten güç bela randevu alıp Yıldız'da onunla karşılıklı görüşme imkanı bulur. Abdülhamit, Yıldız'da elektrikten yararlanmakta ama kente elektrik gelmesini istememektedir. Sürekli lafı değiştirmeye çalışır.
Bir ara koltuğunun altındaki uzun beyaz tüylü kediyi okşayarak der ki:
- Kedilerin tüylerinde elektrik vardır derler. Ben tecrübe etmedim. Eğer hakikaten böyle ise hatırıma bir şey geliyor. Amerikalılar neden birkaç yüz kediyi bir araya getirerek bunlardan istihsal edecekleri kuvve i elektriyyeden istifade etmeyi düşünmüyorlar!
(Tarih Toplum dergisi, Sayı 232)
SÖZ
"Bizim Çocuklar', sözü 'Türk Milli Takımı' dememek için uydurulmuş bir terimdir."
Dr. Mehmet Okan Özdemir
ŞENOL GÜNEŞ
Hem futbolcu hem antrenör olarak Türk futbol tarihinde yeri olan Şenol Güneş, gazeteci Candaş Tolga Işık'la röportajında anılarını aktarıyor.
Hele anlattığı bir olay var ki... Her türlü takdiri aşıyor.

15