Tom Barrack neden doğruyu söylüyor

Sıradışı bir büyükelçi olduğu kesin olan Tom Barrack, Trump'ın Suriye temsilciliğinin de hakkını veriyor.
Yeni görev yeri için "eve döndüm" diyen Lübnan kökenli Barrack da patronu Trump gibi "kitabın ortasından konuşuyorum" edasında. Sıkıcı diplomatik kalıplara sığmıyor.
Geçtiğimiz günlerde yaptığı "SDG, YPG ve PKK'dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak" çıkışıyla ortalığı sallamıştı. Son olarak Beyrut'ta AP'ye verdiği demeçle tartışılıyor.
Zira, İsrail'in Suriye'de güçlü bir merkezi devletin egemen olması yerine parçalanmış bir Suriye'yi tercih ettiğini savunan elçi, Tel Aviv'in güçlü ulus devletleri tehdit olarak gördüğünü söylüyor.
Türkiye'den başka bölgede İsrail'in tehdit algılayacağı başka ulus devlet yok da Barrack bunları niye en üst perdeden hatırlatma ihtiyacı duyuyor
ABD'nin Orta Doğu'ya atadığı özel yetkili üst düzey elçisinin doğruyu söylemek gibi bir motivasyonla ağzını açmayacağı ortada.
Belli ki, ülkesinin çıkarları için bir senaryoyu olgunlaştırıyor.
Peki bölgemizde ABD'nin çıkarına olan denge nedir
İsrail'in kontrolünde bölünmüş bir Suriye, ulus devlet yapısı zayıflatılmış bir Türkiye ve nihayetinde İsrail'in egemenliğinde bir Orta Doğu mu
Biliyorum, pek çoğunuz "ABD eşittir İsrail" deyip kestirip atıyor. Ben o kadar emin değilim.
Kafamda sorular var. Bırakın küresel iktidar mücadelesini, ulusal ve yerel siyasette bile ilişkiler bu kadar net değil.
Kaldı ki ABD'nin yekpare bir durumda olmadığını da unutmamalıyız. Ülkenin başında, açık şekilde bir Mossad aparatı olan Epstein soruşturması sopasıyla terbiye edilmeye çalışılan bir Başkan var. Jokerin şimdi çekilmesi, Trump'ın Tel Aviv'e hep "evet" demediğinin göstergesi.
Dolayısıyla ABD iç işlerine müdahale edecek kadar etkili mekanizmalara sahip olan İsrail'i sınırlandıracak Türkiye gibi güçlü bir ulus devletin varlığı Washington için pekala elzem olabilir.
Bu iki güç arasında, tarihte hep tampon rolü oynamış Suriye coğrafyasından ala sınır mı var
Türkiye'nin ABD açısından, İran ve Rusya'nın yanı sıra uzun vadede Çin için de bölgede bir denge unsuru olduğu konusuna girmiyorum bile.
Destelerin her an karıldığı masada oyuncuların elinde 80 yıl önce dağıtılan kartlar yok ya.

***


SİLAHA ÇOK MU PARA HARCIYORUZ
17 Uluslararası Sanayi Fuarı'nda yaptığımız Sebep Sonuç'un konuğu Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün'dü. Görgün'ün anlattıklarından çıkardığım özet, bir başarı, gurur ve güven tablosu:
Çok değil on yıl kadar önce PKK'ya atacak obüs mermisinde sıkıntı yaşayan Türkiye bugün Savunma Sanayi ihracatında dünyada 11. ülke konumunda.
Türkiye'nin askeri alandaki ihracatında