Hep böyle gidecek değil ya...

10 yılı aşkın bir süredir devam eden Suriye iç savaşı, bulunduğumuz coğrafyayı derin bir kaosa sürükledi.
Zengin doğalgaz rezervinin keşfedildiği Doğu Akdeniz'in en stratejik noktasında yer alan Suriye'de devlet aygıtının felç olması bölgemizi zehirledi.
Yüz binlerce sivilin hayatını kaybettiği ülkede yabancı güçlerin işgaline zemin hazırlayacak terör örgütleri dizayn edildi.
Milyonlarca göçmen, Suriye'nin komşularının yanı sıra Avrupa'daki ülkelerin de sosyal, ekonomik ve politik dengelerini sarstı.
7 Aralık'ta başlayan devrimle birlikte nihayet Suriye için hava tersine döndü. Ahmed eş-Şara liderliğindeki yeni yönetim de süreci büyük bir olgunlukla yürütüyor. Devrim yapmış bir yönetimden beklenmeyecek kararlılıkla hukuku işletiyorlar. Ülkedeki tüm dini ve etnik grupların haklarını garanti altına alma yönünde güçlü bir irade sergiliyorlar.
Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olan tek samimi devlet olduğunu iyi bilen Şara'nın Ankara ile ilişkileri de tek kelimeyle mükemmel.
Ortaya çıkan tablo o kadar iyi görünüyor ki, "Bunun altından bir çapanoğlu çıkmasın" diye kaygılananların sayısı hiç de az değil.
Eleştirmek için söylemiyorum. Ne yapsınlar, pandemide şahit olduklarından sonra neye inanacaklarını şaşırdı insanlar.
Ayrıca içinde bulunduğumuz anın hep aynı kalacağını düşünmek türümüzün zaafı.
Ama bazen iyi şeyler de olur hayatta, işler yolunda gider.
Suriye'de de öyle oldu.
Trump'ın başkan seçilmesi, oluşan otorite boşluğunda yıllardır bu ana hazırlanan güçlerin harekete geçmesine uygun ortam yarattı.
Tüm aktörler gözüne spot tutulmuş tavşan gibi donakalmış hâldeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan da pozisyon aldı ve süreci domine etti.
Üstelik bunu ortalığı velveleye vermeden öylesine ustalıkla gerçekleştirdi ki, Trump bile çıkıp "Suriye'de yaşananlara bakarsanız, Rusya ve İran zayıfladı. Erdoğan çok zeki bir adam; adamlarını oraya farklı biçim ve isimler altında gönderdi. Onlar da gidip orada kontrolü ele geçirdiler" diyerek hakkını teslim etti.
Elbette, bir bakarsınız işler sarpa sarmış.
Neyin garantisi var ki
Ama çoğu zaman işlerin rayından çıkmasının sebebinin, imkânları görmememize, fırsatları kaçırmamıza yol açan karamsarlık olduğunu unutmamalıyız.
Kâhin olmadığımıza göre iyi olacak diye düşünüp bunun için çaba sarf etmek varken neden kötüyü bekleyeyim ki


NE TRUMP NE BİDEN...
Çarşamba akşamı İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı ilan edilir edilemez bir yarış başladı.
Trump herkesten önce davrandı:
"Bu epik ateşkes anlaşması, yalnızca kasım ayında kazandığımız tarihi zaferin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi. Daha Beyaz Saray'a gelmeden bu kadar çok şey başardık. Beyaz Saray'a geri döndüğümde olabilecek harika şeyleri bir hayal edin" dedi.