Atatürk tartışmasında adamlara haksızlık etmişiz
Geçen yıl bu zamanlar dijital yayın platformu Disney Plus'ın, Aras Bulut İyinemli'nin başrolünde yer aldığı "Atatürk" dizisini yayınlamama kararı ve bu kararın arkasında "Ermeni ve Yahudi lobisinin baskısı olduğu" iddiasını tartışıyorduk.
Ortalık ayağa kalkmıştı. Dizi oyuncularının Disney'in kararı karşısında suspus olmaları eleştiriliyor, iktidarından muhalefetine tüm siyaset tek ses olmuş, Atatürk düşmanlığıyla suçlanan Disney'i telin ediyordu.
Dönemin CHP Sözcüsü Faik Öztrak, tüm üyelerini Disney aboneliğini iptal etmeye çağırırken AK Partili Hüseyin Yayman, Meclis komisyonunda şöyle diyordu:
"Disney'in Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak kalmayıp emperyalizme karşı verdiği üstün mücadele ile mazlum milletlerin rol modeli olmuş Mustafa Kemal Atatürk hakkında çekilen bir belgeseli yayınlamamasını doğru bulmuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'dir. Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'tür."
Bildiğiniz üzere sonunda Disney geri adım atmış ve diziyi yayınlama kararı almıştı.
Tartışılan diziyi nihayet izledim.
Kimseyi kırmak istemiyorum ama olmamış.
Atatürk'e benzetmek için başrol oyuncusunu korkunç bir makyajla çirkinleştirmek kimin fikri mesela Atatürk'ün gündelik hayatta elimize geçen fotoğraf karelerindeki gibi poz verdiğini, kasıldığını, ağzını açtığında aforizmalarla konuştuğunu, slogan attığını falan mı sanıyorsunuz
Hele o Mehmet Günsür'ün, film boyunca sürekli söylenen emekli CHP'liden hallice Ali Rıza Bey tasviri, Zübeyde Hanım karakterinin sığlığı...
Yıllardır benzer bakış açısıyla, klişeleri tekrar ederek çekilen Atatürk filmleri, dizileri sonucunda ortaya hep ilkokul müsameresi tadında bir anlatı çıktığının farkında değil misiniz
Asıl mesele ise dizinin evrensel bir platformda yayınlanacak asgari şartları karşılayamaması. Zira diziyi izleyecek olan yabancıların olay örgüsünü anlamaları mümkün değil.
Belli ki senaristler, küresel bir platform olan Disney'in seyircilerinin, ancak Türk vatandaşlarının ezbere bildiği ayrıntılara vâkıf olduğunu düşünmüşler. Karakterler arası çekişmelerin sebeplerini seyirciye anlatma ihtiyacı bile duymamışlar.
Kaldı ki dizi Osmanlı eleştirisinden ibaret. Sanki Atatürk'ün mücadelesi yurdu işgal eden düşmana karşı değil de sadece ülkeyi kötü yöneten Sultan'ı devirmeye yönelikmiş gibi.
Yani içerikte Ermenileri, platformun sahibi olan Yahudileri ya da Batılıları rahatsız edecek hiçbir şey yok. Atatürk, sinagoglarda ayin sonrası İzmir Marşı okuyan Yahudilerin sevdiği bir isim. Ermenilerin gözünde ise 1915 tehcirinin altında imzası olan İttihatçılardan değil. İngiliz'in, Amerikalının da Atatürk'ten kötü bahsettiğine şahit olmadım.
Disney de "Nasıl olsa Atatürk filmi çekiyoruz, yaratıcılığa gerek yok" diyenlerin vasatlığını mazur görmek zorunda değil. Özgün bir iş beklemek hakları. Sonuçta adamlar ticari bir iş yapıyorlar.
Şimdi biz bunları dedik diye Atatürk düşmanı oluruz; Atatürk'ü karikatürize edip