Antalya - İstanbul arası raylı sistem şart

Çiftçilik geçmişi de olan AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt birkaç gündür tartıştığımız sebze meyve piyasasındaki fiyatlama dengesizliğine dair şu tespiti yapıyor:
"Meyve sebze fiyatlarındaki yüksekliğin esas sebeplerinin başında nakliye, depolama, paketleme-boylama ve ambalajlama maliyetleri geliyor. Toptancının, tüccarın kâr marjı; ambalaj-kasa-boylama ve paketleme maliyeti; nakliye; market pazarcı kârı; spekülatif stokçuluk, toplama, depolama, satış zincirinde fireler derken üretici maliyetlerinden dolayı tüketici 10 kata varan yüksek fiyatlarla meyve sebze almak zorunda kalıyor. Yine, çiftçinin düşük fiyata stokçulara hal kabzımallarına ve spekülatörlere meyve satmasının en temel nedeni depolama alanlarının yetersiz olmasıdır."
Kurt'un çözüm önerilerinin başında ise her kente lisanslı soğuk hava depolarının yapılması geliyor. Kurt, "Soğuk hava deposu, paketleme-boylama ve nakliye girdilerinin düşürülmesi ile hem fireler azalacak ve hem de aracıların aradan çıkarılmasıyla birlikte düşük fiyatlarla meyve sebze tüketiciye ulaştırılabilecektir" diyor.
Yol, köprü, tren gibi lojistik yatırımlar da İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerimizi daha epey idare edecek sevide. Artık yatırım, tarım üretim yerleriyle tüketim merkezleri arasındaki ulaşıma yoğunlaşmalı. Örneğin Antalya ve İstanbul arasında bir raylı sistem kurulması gıda fiyatlarında istikrar sağlanmasını büyük katkı yapar.
Tabii bunlar sonuçlarının süreç içinde alınacağı uzun vadeli projeler. Ancak pandemide başlayan ve gıda piyasası başta olmak üzere tüm alanları sallayan küresel ekonomik değişim sürecinde Türkiye'nin sele kapılıp gitmemesi için elzem oldukları ortada.

ERDOĞAN ŞAM'LA NORMALLEŞMEDE KARARLI
Cumhurbaşkanı Erdoğan milli maç dönüşü uçakta şunları söyledi:
"Şu anda Suriye'den 3 milyonu aşan mülteci ülkemizde. Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye'de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin'in yaklaşımları var. Irak Başbakanı'nın bu konuda yaklaşımları var. Biz her yerde arabuluculuktan bahsediyoruz da sınırımızdakiyle, komşumuzla niye olmasın"
Şam ve Ankara arasındaki diyaloğa Kayseri'den ve Suriye'nin kuzeyinden mesaj yollayanlar avuçlarını yalayacaklar.

NE OLURSAN OL GELME
İspanya'nın turistik şehirlerinden Barcelona'da turistlerin yoğunluğuna tepki gösteren ve artan kira fiyatlarının sorumlusu olarak turistleri gösteren halk eylem düzenlemiş.