Katıksız indie nostaljisi ve hit formülleri

Nereden nereye dedirten yepyeni nostaljik bir indie albümü ve müzik endüstrisinin en büyük hit şarkı yazarlarının elinden çıkma bir hit kutusu

Real Estate'i bizim kuşak indie dalgasının çok canlı biçimde yaşandığı 2010'ların Beyoğlu sokaklarından hatırlar. Öyle günlerdi ki yolda yürürken New Jersey'den Babylon'a konsere gelmiş bir indie grubunu salaş bir mekânda meze masasında konser öncesi demlenirken görebiliyordunuz. Babylon'un son güzel zamanlarının yaşandığı 2012'den bu yana geçen 12 yılda Real Estate bir dünya markasına dönüşmedi. Onun yerine indie folk çalan bir yakın arkadaşlar grubu olarak çizgisini korudu. Kolejde tanışıp grup kuran elemanlar yıllar içinde büyüdü, hikâyeleri de elbette Amerikan banliyösündeki yaşamın problemlerinden baba olmanın sorumluluklarına geldi. Neyse ki müzik hep aynı nitelikte, aynı güzellik ve berraklıkta kaldı. ABD'nin önemli müzik kültürü merkezi Nashville'de kaydedilen "Daniel" albümünün prodüktörü, folk şarkıcısı Kacey Musgraves'in 2018'de Grammy kazanan "Golden Hours" albümünün de prodüktörü olan Daniel Tashian. 11 şarkılık bu mütevazı ama mükemmele yakın indie senfonisinde "Freeze Brain", "Flowers", açılış şarkısı "Somebody New", "Say No More" gibi işler hemen kulakta yer ediyor. "Bugünleri de mi görecektik, nereden nereye" dedirten türden katıksız bir indie nostaljisi. ("Daniel" - Real Estate, Domino)

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Grande'nin aura'sı

Ariana Grande'nin kariyer miladı ne bir albümne de bir şarkı. Milat, 2017'de Manchester'da verdiği konser oldu. 22 Mayıs'ta IŞİD canlı bombaları tarafından düzenlenen bu alçakça saldırıda 22 kişi öldü. Grande'yi devleştiren konserden bir hafta sonra yine Manchester'da verdiği kurbanlara yardım konseri oldu. Sanat dünyasının müziğin teröre yenilmediğinin kanıtı olarak algılanan bu güçlü mesaj onu müzikseverlerin gözünde özellikle de İngiltere'de başka bir seviyeye taşıdı. Grande, bu sıçramaya rağmen özel hayatında çalkantılı bir döneme girdi. Sevgilisi rapçi Mac Miller'ı kaybetti. Ardından inişli çıkışlı gönül hikâyeleri yaşadı. Büyük hit'lere imza attı, inanılmaz ticari başarılar yaşadı ancak özel hayatında aradığını bulamadı. "Eternal Sunshine" bir tür olgunluk ve kabullenme albümü olarak sanatçının özel hayatıyla, piyasanın en popüler prodüktörlerini bir araya getiriyor. Bunlardan Max Martin neredeyse pop dünyasının bütün hit şarkılarında parmağı olan bir tür para makinesi. Onun gibi İsveç'ten çıkıp dev prodüksiyonlara dahil olan bir diğer isim genç prodüktör ILYA (Salmanzadeh). Beş farklı prodüktör arasında ağırlığı olan bu iki isim, Grande'nin yeni albümünün bir hit kaynağı olduğunu söylüyor. Müzikal açıdan şaşırtmayan, Grande'nin aura'sı ve formül şarkılarıyla parlayan güçlü bir pop albümü.