2Tek: 'Alternatif sahneye adayız'

Kargo'nun beyinlerinden Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli, 2Tek adı altında müzik yapmaya başladı. Selim Öztürk "Karanlık Liman" adlı albümlerini ve projenin detaylarını anlatıyor

Günümüz röportajları karşılıklı oturulan bir odada, çalışma saatleri dışındaki bir bar ya da kulüpte, sahne arkasında ya da bir tur otobüsünde değil Teams ya da Zoom'da gerçekleşiyor. Selim Öztürk İstanbul'da arabasında trafikte, ben Londra'da bir kafedeyim. 2Tek adlı projeyi bu ortamda konuşuyoruz. Zaten 2Tek projesi de ayıen bu şekilde iki müzisyenin uzaktan birbirleriyle paslaşarak gerçekleştirdikleri bir iş. Elektronik sesler, dans ritimleri, rock unsurları bu ay sonu yayınlanacak bu albümde yer alan 18 parçaya farklı seviyelerde ve oranlarda nüfuz etmiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Öztürk anlatıyor: "Uzaktan çalışma alışkanlığımız eskiden beri vardı. Daha Koray'la (Candemir) ilk bir araya geldiğimiz dönemde, Kargo'nun ilk zamanlarında kullanırdık bu tip bir yöntem. ABD'deydim, internet yoktu o zaman. Mehmet (Şenol Şişli) bana kâğıda yazılmış sözler yollardı. Bir haftada gelirdi mektup. Ben beste yapar gönderirdim. Böyle bir trafiğimiz vardı. Bu çalışma biçimini özlediğimi düşündüm. 'Mehmet sen Kaş'ta yaşıyorsun ben İstanbul'dayım, gel gene eskisi gibi bir şeyler yapalım' dedim. Mehmet bunu bekliyormuş. Bana bir sürü söz gönderdi."

Öztürk ev stüdyosunda müzikleri yapmaya girişiyor, çalışma bu trafik ve karşılıklı paslaşmalarla devam ediyor. Neyse ki internet var artık, her pas bir hafta sürmüyor. 2023 Mart'ta M.Ş.Ş. İstanbul'a geliyor, bir ay kadar da birlikte çalıştıktan sonra son hâle getiriyorlar parçaları.

Konsept albüm anlayışı

Rock işleriyle bilinen müzisyenlerden elektronik yanı ağır basan bir albüm gelmesi sürpriz mi Eskiden olsa böyle tanımlanabilirdi, artık herkes her türe girip araştırmaya, keşfedilmemiş kıtaları keşfetmeye hazır.

"Gitarcıyım ama eskiden beri synthe'lerle de uğaşıyorum, remiksler yapıyorum" diye anlatıyor Öztürk, "Mehmet de EDM türünde işler üzerinde çalışıyordu. Programlanmış bir elektronik müzik yapma fikri karşılıklı alındı. Çerçeveyi böyle belirledik. Sözleri tamamen Mehmet yazdı. İnsanın dünyaya geldikten sonraki yolculuğu gibi bir konsept kurdu. Şarkıları ve müziği bunun üzerine inşa ettik."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gerçekten de sırasıyla dinlendiğinde bu maceraya herkesin kendi tarzında dahil olması mümkün. Baştan sona bir bütün hâlinde dinlenebilen konsept albüm anlayışı hâkim. "Peki ama Kargo hayranları acaba eski alıştıkları şarkılara benzer şarkılar beklerler mi sizden"

"Ben şöyle düşünürüm" diye anlatıyor Selim Öztürk, "Sevdiğim bir grubun üyeleri ayrı ya da solo bir iş yapsa, grubun müziğinden farklı bir şey beklerim. Mesela Dave Gahan albüm çıkarsa Depeche Mode'a benzesin istemem. Değişik bir şey olması bence doğru olan. Mehmet de böyle düşündüğü için aramızda bu konuda bir tereddüt olmadı. Ama hayranlar da tabii beklenti içine girebilirler, o da doğru. Kargo'da müzikleri biz yazıyoruz beklenti yanlış değil. Ancak benzer bir işi farklı isimle yapmazdık. Kargo adı altında yapmaya çalışırdık. Aramızda konuştuğumuz şuydu, festivallerde ana sahneye değil alternatif sahneye adayız. Alternatif sahne için üretilmiş bir müzik bu."