Oxford Street'teki zaman tüneli

Bond Street istasyonundan çıkar çıkmaz tam karşınızda, 363 Oxford Street adresinde, HMV Records'ın efsanevi mağazasını görürsünüz. Bu mağaza 1921'den beri oradaydı. İngiliz besteci Edward Elgar tarafında açılan şirket ve mağaza yıllar boyu Britanya eğlence kültürünün merkezinde yer aldı. Plak, CD, kaset, DVD, oyun, eğlence dünyasıyla ilgili aklınıza gelebilecek her şey burada satılıyordu. Konserler veriliyordu. Mağazanın rafları, müzik ve eğlence endüstrisinin evrimine tanıklık etmişti.

2019'da HMV sonunda battı. Sonunda diyorum, çünkü uzun yıllar değişime dayanmaya çalıştı ama başaramadı. Kimse bu saydığımız ürünleri satın almıyordu. Müzik stream ediliyor, filmler stream ediliyor, oyunlar stream ediliyordu. Her şey için bir telefon ve birkaç uygulama yeterliyken bu kadar para harcamaya, bu nesneleri alıp evde saklamaya ne gerek vardı

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

HMV pes edip kapandıktan sonra Oxford Street'te onlarcası bulunan Amarican Candy Shop'lardan (şekeri çikolata gibi ürünlerin satıldığı dükkanlar, kimileri bu dükkanlar üzerinden kara para akladığını düşünüyor) biri açıldı yerine kısa süre.

Sonra Toys Ur Us'ın da sahibi olan Kanadalı Doug Putman grubu satın aldı. Son yıllarda plak, CD, kaset hatta DVD gibi fiziksel ürünlerin satışındaki artış trendini gözlemleyerek yatırım yaptı ve aynı yerde, aynı isimle bir ay önce mağazayı tekrar açtı.

Bir iki kez gidip gezdim. Katlar arasında dolaştım, rafları inceledim. Gözlemlerimi aktarmadan emin olmak istedim. Gerçekten şaşkınlık içindeyim. HMV mağazası bir zaman tüneli. 80'lere, 90'lara ışınlanıyorsunuz. Plakçıların sayısının arttığını, plağın bir arzu nesnesi olduğunu biliyoruz. Bu yeni değil. Ama kat kat, raf raf, metrelerce uzanan CD reyonlarına ne demeli

Genç insanlar CD alıyor. Sordum, neden stream etmiyorsunuz diye 20'li yaşlarına olduğunu tahmin ettiğim bir kıza. Disc Man'imde dinleyeceğim dedi. Yok daha neler Disc Man'imi sadece taşınma sırasında ortaya çıkan ıvır zıvır kutularından birinin içinde görmüştüm en son. Kasetler var. Henüz küçük bir yer ayrılmış ama geliyor yolda belli.