Kardelen'in "Habibi" albümüne bakış

İtitraf: Son 25 yılda seslerini yeni kitlelere duyurma adına yolunu kaybeden çok fazla iyi sanatçı gördüm. Önce küçük bir kitlenin yıldızı oluyorsun. Sevdiğin, seni heyecanlandıran, önce kendi başını döndüren işler yapıyorsun. Hesapsız kitapsız, bildiğin gibi. Elbette bu durum karşı tarafa geçiyor. Bu orijinallik, bu 'authenticism' elbette dinleyiciyi çekiyor. Bir anda ilgi üzerine odaklanıyor. Öyle bir an geliyor ki Fatih Altaylı bile seni programına konuk ediyor.

Ardından bir zaman geçiyor ve herkes yeni şarkılar beklemeye başlıyor. Sevdiğin, takdir ettiğin sanatçılar sana destek olmaya başlıyor. Doğru insanlar etrafında toplanmaya başlıyor. Her şey çok hızlı değişiyor. Kolay bir süreç değil. Ve sonunda albüm çıkıyor. Şimdi ne olacak Kardelen'in hikâyesinde gelinen nokta bu. Şimdi ne olacak

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kardelen'in "Ceketin Bende Kaldı" adlı şarkısını dinlediğim anı hatırlıyorum. Bu Türkçe RB şarkıda kulağıme ters gelen hiçbir şey yoktu. Ne müzik ne sözler... Ortada özel bir şarkıcı ve müzik olduğu âşikardı.

Kardelen konservatuvar eğitimi almış bir isim ve müzikal açıdan yanlış yapacak biri değil. Ekibi de çok sağlam. Bunlar zaten cepte.

Ben o dönem bu ismi kaydettim. İzleyen dönemde yayınlanan single'ları takip ettim. 2022'de bu şarkılar "Lütfen Kalbimi Sökün" adıyla bir albüm olarak yayınlandı. O dönemden sonra Kardelen'in müziği giderek daha fazla ilgi gördü. Mabel Matiz, Artz gibi isimler tarafından desteklendi. Devamı da geldi.

Gelelim albüme. Biliyorum bu bir konsept albüm. Habibi, bir tür alter ego ya da bir tür sanatsal estetik kurgu karakter. Basın bültenini okudum. Ancak "Habibi"- nin kavramsal bütünlük iddiası olsa da iki bölümden oluşuyor gibi duruyor.

Geniş ufuklar sağlıyor

İlk beş şarkı Habibi konseptinin kalbinin attığı bölge. Ben bu kısma açıkçası çok ısınamadım. Alıştığım sanatçıyı ve müziğini burada boşuna aradım.

Burada yer alan flamenko ve arabik esintili "Habibi" güçlü bir şarkı; ud sesiyle caz vokalini bir arada sevenler için. "Hancı" albümün en zayıf halkası gibi duruyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Albümün prodüktörü, Mabel Matiz'le de çalışan Adi Rotem. Sanırım benim bu notlarımınyorumlarımın bir bölümü Kardelen'e değil prodüktöre gidiyor. Yani kararları o almış olmalı pek çok konuda.

"İhya" bir hit adayı olarak tasarlanmış. Kaliteli iş ama çok fazla formül kokuyor. Anlayabiliyorum, yanlış değil. Başarılı olur.