Geese, İngilizce kazın çoğulu. Kazlar, Türkiye'de bizim anlayacağımız türden 'cool' bir grup ismi değil. Ama elbette Beatles (böcekler) da değildi. Yani son 70 yılda grup isimlerindeki tuhaflık bakımından değişen pek bir şey yok Batı cephesinde. Bizim Amerikalı ve Brit grup isimlerini anlamaya çalışmamız eskiden zordu şimdi de zor. "Butthole Surfers" diye grup var neticede. Tercümesini yapmak istemiyorum.
Geese, yeni olay. Şu ara müzik basını her yerde bu genç gruptan bahsediyor. 20'li yaşlarındaki dörtlü müzik basınının yeni neşesi. Biz müzik basını yeni bir parıltı gördüğümüzde çok heyecanlanırız. Çenemiz düşer. Olmayacak övgülerle atarız kendimizi ortaya. Ancak elbette dünyada hiçbir şey sadece basının ittirmesiyle olmaz. Basın bu anlamda müzik âlemindeki belki en etkisiz kurumdur. Bir grup kendi yükselip, belli bir kitle üzerinde heyecan yaratmaya başlamadıkça basın ancak albüm tanıtımı düzeyinde yardımcı olabilir. Geese bir süredir TikTok'u fethetmiş durumda. Hem iyi hem TikTok'u fetheden ender isimlerden.
2000'lerde YouTube'da ünlü olup basının kadrajına girmek günün gerçeğiydi. Arctic Monkeys, 2000'lerin başında YouTube'u fethetmişti. O dönem YouTube'a video koyarak meşhur olan müzisyenleri hatırlayalım mı MySpace'in söndüğü dönemlerdi. Lana Del Rey, Justin Bieber, Dua Lipa, Shawn Mendes, Troye Sivan, The Weeknd, Ed Sheeran, Ariana Grande, James Bay, Charlie Puth, Tate McRae. Hatta Billie Eilish. Bana nasıl ünlü olduğunu söyle sana hangi kuşağın adamı olduğunu söyleyeyim.
TikTok şüphesiz günümüzün yeni sanatçı keşif platformu. Olivia Rodrigo'gillerin, Doja Cat'lerin, Doechii'lerin ortamı. Şimdi de Geese, TikTok'u yıkmakta. Geese, 2016'da Brooklyn'de lisede kurulan özbeöz New Yorklu bir grup. Dördüncü albümleri "Getting Killed" geçen hafta yayınlandı ve muhtemelen bu onların dünyaca tanındıkları albüm olacak. 2026 Mart'ında Londra'da verecekleri konserlerin biletleri tükenmiş durumda. O zamana kadar aralıksız turnedeler.
Ben hâl tavır bakımından The Strokes'a benzettim. O elektriği aldım. Müzikleri The Strokes gibi çok punk revival tarafında değil ama. O 2000'lerin olayıydı. Geese bir yanıyla 2000'lerin indie folk, diğer yanıyla '70'lerin klasik rock gruplarını çağrıştırıyor. Onların açtığı yoldan gidiyor. "Cobra" mesela folk, "Husbands" ya da albüme adını veren "Getting Killed" klasik rock. Hatta sonuncusunda bir The Rolling Stones havası bile var. Solist Cameron Winter kendine has bir vokale ve tarza sahip. Kişilikli bir ses. Geçen sene yayınladığı "Heavy Metal" adlı bir solo albüm var. Orada da sanatını konuşturuyor. Bir yönüyle klasik rock solistleri gibi tınlarken diğer yandan mesela 2000'lerin indie folk yıldızı Beirut'a benziyor ("Taxes"ta mesela). Bu kombinasyonu sevdim. Geese'in önü açık. Winter'ın gelecekte önemli rock vokalleri arasında yerini almaması için bir neden göremiyorum.
("Getting Killed" – Geese, Partisan Records)
Bu hafta çıkanlar
* Hey! Douglas,"Uzun İnce bir Yoldayım"ı cover etmiş. Bugüne kadar en fazla cover'lanan şarkılardan birini bir de bu dub yorumuyla dinleyelim bakalım.