Festival, karnaval ve güvenlik

12. Portakal Çiçeği Karnavalı, Adana'nın Türkiye ve giderek de uluslararası alandaki markalarından birisi oldu ve olacak da

Bu yıl Karnaval'a bir de devlet destek verdi ve Kültür Yolu Festivali, Karnavala eni konu renk kattı.

Festival ile Karnaval birleşince etkinlik süresi 3 günden 9 güne çıktı. Adanalılar ve kente dışarıdan gelenler hangi etkinliğe gidelim diye adeta Atatürk parkı, Merkez Park, Müze ve diğer etkinlik alanları arasında mekik
dokudu.

Bu arada Adana Müzesinin harika bir kültürsanat mekanı haline getirilmiş olduğunu belirtelim. Burada bir dönem Kültür ve Turizm Bakanlığını üstlenen AKP Grup Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik'in hakkını da teslim etmek lazım.

Bakanlığı döneminde el attığı eski Milli Mensucat fabrikası şimdi örnek bir müze olarak Adanalıların göğsünü kabartıyor.

Karnavalın fikir babası Ali Haydar Bozkurt, yaptığı konuşmada gelecek yıl karnavalın tüm dünya çocuklarını ağırlayacağını söyledi.

Muhteşem bir fikir.

Seneye tüm dünya çocuklarının Adana'da buluşacak olması harika olacaktır. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve tüm katkı veren kurumlar, koca bir teşekkürü hak ediyor.

Evet karnaval çok güzeldi.

Ancak aksayan yönler yok muydu

Elbette vardı.

Bir kere Adana'nın işlek mekanları Atatürk caddesi, Ziyapaşa Bulvarı ve çevresi karnavala yakışacak aydınlıkta değildi. Karanlıktı. Ağaçlara sarılmış hoş bir görüntü veriyorlar ama neon ışıklar sadece kendilerini aydınlatıyorlardı.

Müzik çok azdı.

Daha çok farklı yerde, amatör topluluklar da dahil müzik yapma ve gösteri imkanı tanınmalıydı. Böyle bir karnavalda müzik sesini sadece büyük konserlerin olduğu mekanlarda duymak eksik oldu.

İnsanlar dans etmek, eğlenmek, oynamak istiyor. Bunun için cafelere yakın mekanlarda birkaç küçük orkestra canlı müzik yapsa, canlı müzik yapma imkanı olmayan yerde müzik yayını yapılsa çok iyi olurdu.

Kebap yine pahalıydı.

İnsanların normal zamanlarda fiyatı nedeniyle kebap yiyemediği düşünülüp hiç değilse uygun fiyatla dürüm yemesi sağlanabilirdi. İnsanlar kebap kokuları arasında simit yiyerek dolaştı.

Bir de bütün dikkatler karnaval alanına toplanınca güvenlik zaafiyeti ortaya çıktı. Bizzat tanık oldum. Akşam saatlerinde Real yönünden E5'e inince gördüm ki iş makinası yüklü bir tır köprüye çarpmış. Tırcılar gelmiş tırı kurtarmaya çalışıyor. Ancak yeterli güvenlik önlemi yok.