CHP'de seçilmişler dışarı, atanmışlar içeri!

İzmir ve Ege'nin CHP siyasetindeki önemini, her zaman yazılarımızda, siyasal analizlerimizde vurguluyoruz. Hele son 2024 yerel seçimlerinde, Özgür Özel liderliğindeki CHP, neredeyse tüm Ege'yi baştan başa CHP kırmızısına boyadı.

Bu büyük başarının başat seçim çevresi de Manisa'ydı. Fotoğrafta birlikte görülen İlksen Özalper'in il başkanlığındaki Manisa örgütü, rahmetli Ferdi Zeyrek'le büyükşehir belediyesini kazandı. Hem de büyük oy farkıyla. Böylece Manisa merkezinde 74 yıl sonra belediye kazanıldı. Ayrıca 17 ilçe belediyesi de CHP'nin oldu.

EGE'NİN İL BAŞKANLARI

Manisa'da elde edilen büyük seçim başarısının dışında, diğer Ege illerinde de benzer başarılar sağlandı. Örneğin Denizli büyükşehir, önceki il başkanı Bülent Nuri avuşoğlu'nun adaylığında ve Ali Osman Horzum'un il başkanlığındaki örgütle CHP'ye kazandırıldı.

Mahkeme kararıyla mazbatasız olarak CHP Genel Merkezi'ne atanan butlan yönetimi; Ege'de, İzmir'in ardından Manisa, Denizli, Aydın, Muğla il başkanlarını ve yönetimlerini görevden aldı. Bu atamaların ilçelere de uzanacağı anlaşılıyor.

BAŞARIYA CEZA MI

Hayatın ve siyasetin bilinen doğrularıyla olup biteni değerlendirmek zorlaşıyor. Gerçekten yalnızca CHP'liler değil, hemen her seçmen, bu olayı anlamakta ve anlamlandırmakta zorlanıyor. Doğrusu insan, ister istemez, "Başarı cezalandırılıyor mu" diye düşünmeden edemiyor.

CHP'nin lideri ve seçilmiş genel başkanı Özgür Özel'in memleketi oluşuyla ayrı bir önem kazanan Manisa'nın başarılı il başkanı Özalper, şunları söylüyor: "Bu göreve Saray işbirlikçilerinin icazetiyle değil, onurlu delegelerimizin helal oylarıyla seçilerek geldik. Seçilmişlerin görevine çökmeye çalışanları Manisalılar affetmeyecek!"

SEİLMİŞLERİN DESTEĞİ

Hafta sonu, değerli kardeşlerimiz Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ile sevgili eşi Selen Öküzcüoğlu'nun oğulları Alp'ın düğün törenine katıldık. Şengül-Alp çiftine mutluluklar dilerken Manisalı başkanların ve siyasetçilerin, İlksen başkanın ve genel başkan Özgür Özel'in çevresinde kenetlendiğini öğrendik.

Kısacası, Ege'de, seçilmiş ilçe başkanlarının, örgütlerinin ve belediye başkanlarının desteği, görevden uzaklaştırılan il başkanları ile birlikte. CHP tabanı, örgütleri ve seçmeni; ağırlıklı olarak, butlan yönetiminin görevden alma operasyonlarına karşı çıkıyor.

***

Metin Altıok'un güvercinleri...

Alaybey semti, İzmirKarşıyaka'nın en eski yerleşim alanlarındandır. Bir bakıma Karşıyaka'nın özüdür, temelidir. Geçmişten günümüze Karşıyaka'da, Alaybey'de nice değerli kültür ve düşün insanı yaşamıştır. Bunların içinde şair Metin Altıok'un ise apayrı bir yeri vardır.

Bilindiği gibi Altıok, Sivas Madımak katliamında yitirdiğimiz aydınlarımız arasında yer alıyor. Daha önce doğup büyüdüğü Alaybey'de bir sokağa adı verilmişti. Şimdi Karşıyaka Belediyesi tarafından sanatçı İsmail avuş'a yaptırılan bir duvar resmi ile Karşıyaka'da anıldı.

ALTIOK'UN ALAYBEY YILLARI

Biz de o yörenin bir sakini olarak, uzun yıllar Metin Altıok sokağını kullanarak işimize gidip gelmiştik. Her geçişimizde onu anar ve düşünürdük. Ayrıca yıllar önce Alaybey üstüne yayımlanan kitabımızda da kızı Zeynep Altıok'un anlatımıyla, Metin Altıok'un Alaybey yıllarıyla ilgili şunları yazmıştık:

"Doğumu Karşıyaka Alaybey'deki evde oluyor. Bu eski bir Rum evi. Büyük bahçeli, bahçesinde meyve ağaçları ve büyük bir kuyu bulunan bir ev. Babamın üniversite yıllarına kadar bu evde yaşamış aile. Evin arka tarafında Rum kilisesi varmış. Ev de papazın eski evi. İç bölümde duvarlarda ikona yerleri olan bildiğimiz tipik evlerden..." Günümüzde tabii bu evden eser kalmamış. Artık o sokak çok katlı apartmanlarla dolu. Ama Metin Altıok'un ismi, doğup büyüdüğü sokakta anısını her daim yaşatıyor." (Sen Ne Âlâsın Alaybey - Mehmet Şakir Örs / Heyamola Yayınları - 2011)

MADIMAK'I VE ALTIOK'U UNUTMAMAK

Metin Altıok'un ismini taşıyan sokağa, şimdi de anısını yansıtan görkemli bir duvar resmi eklendi. Biz de Karşıyaka Belediyesi'nin ve sevgili muhtarımız Servin Akkuş'un çağrısına uyarak, etkinliğe katıldık. Törende belediye başkanımız Yıldız Ünsal, Metin Altıok'ın kızı Zeynep Altıok, kardeşi Meral Altıok, onu Sivas'ta son gören ve katliamdan kurtulan şair-yazar Hidayet Karakuş dostumuz ve Altıok'u unutmayan Karşıyakalılar vardı.

Başkan Yıldız Hanım, kızı sevgili Zeynep ve yakın dostu Karakuş, çok içten -duyarlı konuşmalar yaptılar. Kardeşi eski TRT'ci Meral Hanım'la da Metin Altıok'u ve Alaybey'i konuştuk. Onun çocukluğu da buralarda geçmiş. Artık ölümsüz Metin Altıok'un dizeleri, çocukluğunun geçtiği bu sokaklarda, özgürlük uçurtmaları ya da özgürlük güvercinleri gibi süzülecek!: "İnsan dediğin saçaktaki / Güvercinin farkında olacak / Ve bir çiçek açacak kendince. / Bu aşk var ya bu aşk; / Dikkat! / Yangında ilk kurtarılacak"

***

Kültürpark'ın Paraşüt Kulesi

Kültürpark İzmir'in simgesel alanlarındandır. Yıllardır İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu alanda yapıldığı için, Kültürpark Fuar'la özdeşleşmiştir. Bu nedenle, pek çok İzmirli, Kültürpark alanını Fuar olarak adlandırır. Kültürpark'ın kuruluşundan günümüze, başta o dönemin belediye başkanı Behçet Uz olmak üzere birçok kişinin ve kuruluşun emekleri vardır. Hepsini saygıyla anıyoruz.