100. gün
İstanbul'un seçilmiş büyükşehir belediye başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'na yönelik başlatılan operasyonda 100 gün geride kaldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tüm enerjisiyle partisinin adayının ve başkanlarının arkasında duruyor. CHP yönetimi ve örgütleri, en zor koşullarda bu sahiplenmeyi sürdürüyor.
Bu bağlamda, sürecin 100. günü de önemli bir dönemeç olarak görülüyor ve değerlendiriliyor. CHP, milletvekillerini bugün İstanbul'da topluyor. Akşam da sürecin başlangıç noktası ve mücadelenin temel adresi olan Saraçhane'ye çağrı yapılıyor. Böylece CHP'liler, Saraçhane sürecini ve mücadelesini, 100. günde bir kez daha kamuoyuna hatırlatıp sahipleniyorlar.
DEMOKRASİ MÜCADELESİAslında ana muhalefet CHP'nin 19 Mart'tan beri yürüttüğü mücadele hattını, örnek bir demokrasi mücadelesi olarak görmek ve değerlendirmek gerekiyor. Bu mücadelenin kamuoyunda gördüğü ilgi ve karşılık, mücadele hattının doğruluğunu da ortaya koyuyor. CHP lideri Özel'e yurtdışında gösterilen ilgi de bunun bir başka göstergesi. Doğrusu biz de bu mücadeleye büyük değer biçiyoruz.
İnanıyoruz ki bu mücadele gelecek kuşaklar tarafından çok daha iyi değerlendirilecektir. Bu süreçte yaşananlar, ulusal ve uluslararası demokratik çevreler tarafından örnek bir mücadele modeli olarak irdelenecektir. Biz, 100 gündür yapılanların ve hayata geçirilen etkinliklerin, eylemlerin; bunu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz.
EMEK MÜCADELESİMuhalefetin ve özellikle de ana muhalefet CHP'nin yürüttüğü demokrasi mücadelesi elbette önemlidir. Ama bunun emek mücadelesi ile de bütünleştirilmesi gerekiyor. Çünkü hayat tüm alanlarda devinimini sürdürüyor. Geniş toplumsal kesimlerin ekonomik ve sosyal sorunları daha da ağırlaşıyor. Bu kesimler içinde emekçiler ve emekliler başı çekiyor.
İktidarın muhalefetin hareket alanını sınırlama ve toplumsal muhalefeti dar alana hapsetme planı boşa çıkarılmalıdır. Bunun için de "hak, hukuk, adalet" mücadelesinin yanı sıra, emek mücadelesinin de sahiplenilmesi, ortaklaştırılması ve olabildiğince yükseltilmesi gerekiyor.
600 BİN İŞÇİ AİLESİBugünlerde emeğin ve emekçinin gündeminde 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi var. Bu kesim aileleri ile birlikte düşünüldüğünde, sürecin ne denli büyük bir kitleyi doğrudan ilgilendirdiği daha iyi görülür. TÜRK-İŞ, bu kesim için eylemlilik kararı aldı ve uygulamaya başladı.
Geçtiğimiz hafta vardiya giriş ve çıkışlarında işçiler çeşitli eylemler yaptılar. Toplu iş sözleşmesi ile ilgili verilen ikinci teklif, sendikacılar tarafından emekçilerle adeta dalga geçilmesi olarak nitelendirildi. Öyle anlaşılıyor ki işçinin, emekçinin beklediği haklara ulaşması için, grevi de hedefleyecek daha aktif bir mücadele süreci yürütmesi gerekiyor.
ARA ZAM TALEBİBugün 1 Temmuz, başta asgari ücretliler olmak üzere, çalışanların ve emeklilerin yılın ikinci dönemi ile ilgili ücret artışı beklentilerinin en çok arttığı bir dönem. Asgari ücretliler ve çalışanlar ara zam talep ediyorlar. Emekliler, kendilerine insanca bir yaşam olanağı sağlayacak maaş artışları istiyorlar.