Millî devlet nedir

Önce kavramları bilmek lazım.

Pek tabii kavramların kime ait olduğu kadar içinin kim tarafından doldurulduğu da önemlidir.

Sözgelimi Batı'da ulus kavramı vardır. Batı'nın ulus tarifi asla bizdeki millet tarifiyle uyuşmaz. Tersine karşıtlık içerir.

Batı'daki ulus tarifi sekülerdir, bizim millet tarifimiz ise dinîdir.

Bizim devlet anlayışımız ile Batı'nın devlet anlayışı da birbirinin zıddıdır.

Bu yüzden Batı'nın ulus-devlet tasavvurunu, dilimize millî devlet olarak tercüme etmek yanlıştır.

Burada cevaplanması gereken soru şudur: Millî bir devletimiz mi olsun istiyoruz, yoksa cumhuriyetle birlikte hemen her alanda yapıldığı gibi Batı'nın ulus-devlet projesini aynen almak mı istiyoruz

Cevabımız birincisi ise millî-millet gibi kendi kavramlarımıza Batı'nın ulus-ulusçuluk tanımlarını giydirmekten vazgeçmeliyiz. Kavramlar bize ait ama içi tamamen Batılı olduğundan kıblemiz değişmiş demektir. Çünkü aslolan zarf değil mazruftur.

Şayet cevabımız ikincisi ise Batıperest bir akla sahibiz demektir. Sorunların çözümü için de yalnızca Batı'da üretilen modelleri gerekli görüyoruz demektir. O zaman da İslam'a ait millî kavramını kullanmaktan kaçınmak gerek.

Başkalarını bilmem ama bizim için belirleyici tek ölçüt, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim ve yürüyen Kur'an olan Peygamberimizin öğretisidir.

Akidemizin özü budur.

Şimdi İslamî öğreti çerçevesinde bakalım milli ne demek, millet ne demek

Millî demek, millete ait demektir.

Bir düşüncenin veya bir siyasi projenin millîliğini tayin eden ölçüt, millete ait olma ölçütüdür.

O yüzden peşinen belirtmek gerekir ki bu millete ait olmayan hiçbir şey millî değildir.

Peki, millet nedir

İslami öğretide, millet, din demektir.

Milletin din anlamına geldiği ayet ve hadislerde gayet açıktır.

Bizim millet anlayışımız o yüzden seküler ulus anlayışından ve dahi ulusçuluk anlayışından beridir.

Millet demek, kavim, etnisite ve ırk demek değildir. Irk ve etnisite gibi kavramlar Batı'nın etnik sosyolojisine ait tıpkı ulus gibi sorunlu kavramlardır.

Millet demek, aynı dine inanan farklı kavim ve toplulukların cümlesi demektir. Bu Müslüman kavimler ve topluluklar şayet bir başkanın veya bir yöneticinin emri altında bulunuyorlarsa bunun adına da ümmet denir.

Bizim millet tasavvurumuz tamamen dinidir. Aynı dine mensubiyet, belirleyici tek ölçüdür. Milleti oluşturan kavim ve toplulukların hiçbiri bir diğerinden üstün veya imtiyazlı değildir. Hiçbir kavim, Allah'ın seçtiği kavim değildir. Seçilmişlik iddiası, tahrif edilmiş Yahudilik öğretisinde ve sapkın siyonist ideolojide vardır. İslam aidiyeti temelinde bir araya gelmiş yani tek millet olmuş birey ve toplulukların üstünlüğü mensup oldukları kavimden gelmez, yalnızca takvadan gelir.

Peygamberimizin (sav) kutsal öğretiye iman etmiş yüzbinlerce kişinin şahsında tüm insanlara Arafat Dağı'ndan seslenirken söyledikleri bu anlayışın özeti gibidir.

Tarihe Veda Hutbesi olarak geçen bu iman ve insanlık manifestosunda, herkesin Âdem'in çocukları olduğu, Âdem'in ise topraktan yaratıldığı, Arap'ın Arap olmayana Arap olmayanın Arap olana, beyaz olanın siyahî olana üstünlüğünün olmadığı, üstünlüğün yegâne ölçütünün takva olduğu çok açık biçimde dile getirilir.

Amerika gibi bir ülkede 20. yüzyılda bile beyaz adamın kendisini siyahî insanlardan üstün gördüğünü, bu cümleden olarak siyasilerin insan yerine dahi konulmadığını düşündüğümüzde, İslami öğretinin asırlar öncesinden tüm insanları eşit gören bu anlayışının çağları aşan bir öneme sahip olduğunu anlarız.

Ama ne yazık ki Batı'yı her anlamda taklidin ötesinde benimsemek gerektiğine zihnen iman eden Batıperestler için İslam'ın öğretisi gericilikle ve çağdışılıkla suçlanabilmektedir.

İçimizden birileri yani suretimizden görünen o birileri bile bu kadar İslam'a ve dine vurgu yaptığımız için eminim ki fena halde rahatsızlık duyuyorlardır. AK Parti'nin siyasi aklını Batı'nın yanlış ve sorunlu mecralarına taşımak isteyenlerin bizden rahatsızlık duymaları zerre kadar umurumuzda olmaz bizim.

Çünkü biliriz ki onlar zihnen seküler-Kemalist, yani Batıcıdırlar.

Bizi "radikal İslamcı" diyerek suçladıklarında kendi kusurlu Batıcı zihinlerini saklayabileceklerine inanıyorlarsa yanılıyorlar.

Biz ne radikal İslamcıyız ne de seküler-Kemalist'iz. Kutsal öğretimiz ne diyorsa o diyen insanlarız sadece.

Biz millete ait milli devletimizi milletimize ait akideye ve asırlardır gelen tarihsel siyasi tecrübelere bakarak inşa edelim dediğimizde içimizden o birilerinin her seferinde Batı'nın "ulus-devlet" paradigmasını çözüm diye bize pazarlamaya kalkışması elbette üzücüdür.

Daha üzücü olan bir başka şey de, sanki ulus-devlet projesine karşı çıktığımızda devleti ve ülkeyi bölmek istiyormuşuz gibi bir yaftanın tedavüle sokulmasıdır.

Siyasi aklımızı akidemiz, değerlerimiz, medeniyetimiz ve tarihsel zengin tecrübelerimiz belirlemeyecekse, bir başka deyişle Batı'nın aklını ve projelerini aynen alıp tatbik edeceksek, sorarım size o zaman bizim varlık sebebimiz nedir, bizi farklı kılan nedir, bizim mücadelemizin amacı nedir

Sorarım size, biz bu durumda gerçekten millî mi olmuş oluyoruz, yoksa düpedüz Batıcı veya Batıperest mi

Bütün bu dediklerim, biz bize yeteriz, başkalarının aklına da tecrübelerine de ihtiyacımız yok anlamına gelmiyor zinhar.

Biz evvela kendi akidemize yani özümüze döneceğiz. Milletimizin değerlerine ve tamamen milletimize ait bir devlet oluşturacağız.

Aynı dine iman eden farklı kavim ve toplulukları millet olarak birbirinin eşdeğeri görüp kucaklayan bir anlayışta olacağız. Bunu lafla değil pratikte göstereceğiz.