Yine kirli bir oyun, yine hain bir plan

ABD şimdiye kadar, Gazze Şeridi'nde ateşkes kararı verilmesini engellemek için BMGK'ya sunulan tüm karar tasarılarına karşı veto hakkını kullanmıştı.

Şimdi ise ABD, 'Gazze Şeridi'nde acil ateşkes' çağrısında bulunan karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunması kafalarda yeni soru işaretlerine sebep oldu.

Diğer çelişkili gelişme ise ABD, İsrail'e her türlü siyasi ve askeri desteği sınırsız bir şekilde sunarken, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ABD ordusuna Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak üzere Gazze'de geçici bir liman inşa ettirmesiydi.

Şimdi asıl soru şu:

"ABD şimdiye kadar engellediği ateşkesi şimdi kendisi neden istiyor"

Diğer bir önemli soru ise şu:

ABD Başkanı Joe Biden, suç ortağı Netanyahu'yu ikna etme gücüne sahip olduğu halde Gazze'ye gıda, su ve ilaç taşıyan TIR'ların geçişi için kara geçişlerine yönelik engellemelerin kaldırılması yönünde ciddi bir girişim başlatma yerine "Filistinlilere insani yardım taşıyan gemiler için Gazze açıklarında geçici bir liman inşa etmeyi planlamış olmasının asıl amaç ve hedefi nedir"

ABD hem ateşkes hem de yardımların ulaştırılması konusundaki girişimleri gerçekten düşündürücü ve sebepleri ise sorgulanmaya muhtaçtır.

Çünkü, ABD'nin Ortadoğu politikasının vazgeçilmez iki hedefi var. Biri kendi sömürü politikaları adına Ortadoğu'yu kontrol altında tutmak. İkincisi ise "Büyük İsrail' hayali uğruna bölgede devlet terörü estiren İsrail'in güvenliğini sağlamaktır.

Bu gerçeklere bakılırsa ABD'nin son girişimleri İsrail'e rağmen ve İsrail'e karşı değil, İsrail'in hain emellerine ulaşmasını rahatlatmak için gizli ve sinsi bir plan dahilinde atılmış adımlar olduğu anlaşılmaktadır.

Nitekim son günlerde ABD'nin bu iki girişiminin Filistinlilere sahip çıkmak için insani değerleri koruma amaçlı olmadığı aksine hem niyetin hem de planın İsrail'e verilmekte olan sınırsız desteğin bir devamı olduğu gerçeği ortaya çıkmış oldu.

ABD'nin şimdiye kadar veto ettiği ateşkesi şimdi kendinin istemesi ve Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını öngören karar tasarısını BMGK'ya sunmasının asıl sebebi ise İsrail'in şimdiye kadar kurtarmaya çalıştığı ancak muvaffak olamadığı rehineleri kurtarmayı amaçlıyor.

Çünkü katil Netanyahu ve savaş kabinesi rehineleri kurtaramadığı için Yahudi toplumundan büyük tepki aldığı gibi iç politikada ciddi anlamda bir karşı tepki ile halk desteğini kaybetmiş oldu.

ABD engellediği ateşkesi şimdi rehinelerin serbest bırakılması şartıyla istemektedir.

Yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için Gazze'de bir liman inşa ettirilmesini dünya kamuoyu, Filistinlilerin açlıktan ölmelerini önlemek için zannetmişti.

Son girişimlerinin sebebi sorulduğunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "tehlike altında olan ve çok acı çeken sivillere de odaklanmamız, onları koruma altına almamız gerekiyor. Önceliğimiz sivilleri korumak, onlara insani yardım sağlamak" şeklinde ifade ederek asıl niyet ve planlarını gizlemeye çalışsa da gerçekler zaman içinde ortaya çıktı, çıkıyor.

Ancak gizli plan şu:

Yardım bahanesiyle Gazze açıklarında inşa edilecek geçici liman üzerinden gemiler ile Gazze'deki Filistinliler