Halepçe, Srebrenitca ve Gazze

Bundan 36 yıl önce 16 Mart 1988'de Halepçe katliamı ile dünya, tarihin en büyük cinayetlerinden birine tanık oldu.

Halepçe Katliamı, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in, Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı başkaldırıyı bastırma operasyonunun bir parçasıdır.

İran-Irak savaşının son haftalarında İran güçlerinin Irak'ta kürlerin yaşadığı Halepçe kırsalında yürütülen Vel-Fecr Harekatı'nda Kürtlerin İran güçlerine destek verdiği gerekçesiyle Saddam Hüseyin'in onayı ve "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan el Macid emriyle Halepçe'ye kimyasal bombalar yağdırıldı.

Irak hava kuvvetleri, Halepçe'de değişik kimyasal silahlar kullandı: VX, Sarin ve Tabun gibi sinir gazları yanında, çok daha korkunç ve ilkel olan, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma ''hardal gazı'' bunlar arasındaydı.

'Halepçe cinayeti' sebebiyle Saddam dünyanın en acımasız liderlerden biri olarak tarihe geçti.

5 bin masum sivil halkın katledildiği Halepçe'de kullanılan bombalardan bazıları bugün Halepçe müzede sergileniyor.

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitca Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği 'Krivaya 95 Harekâtı' esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitca kasabasında general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırbistan devleti destekli Bosnalı Sırp Çeteleri tarafından 5 gün içinde sistematik işkencelerle katledildi.

Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen bu katliam işlenmiştir. BM, AB ve NATO bu soykırıma bilerek engel olmamıştı. Çünkü Avrupa'nın ortasında Müslümanların çoğunlukta olduğu bir devlet istenmiyordu.

Srebrenitca katliamı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımıdır.

Hem İşgal Hem Soykırım

Ve şimdi, dünya Gazze Şeridi'nde İsrail'in sürdürdüğü büyük bir vahşete şahit oluyor.

Gazze'de 360 kilometrekarelik bir alan içinde kuşatılmış 2 milyon Filistinli